DSVSA Buzău a depistat două persoane care transportau carne de porc, în zona localităţilor unde sunt focare de pestă porcină africană, transportul acestui tip de produse fiind interzis. În judeţul Buzău sunt confirmate 3 focare de pestă la Lunca, Pănătău şi Puieşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Medicii sanitar veterinari au descoperit în filtrul instituit la Padina un bărbat din Vălenii de Munte  care transporta din judeţul Ialomiţa -  unde de au fost confirmate cazuri de pestă - către domiciliu un porc viu de aproximativ 15 kg, fără documente de provenienţă şi elemente de identificare.

Animalul a fost eutanasiat de către o echipă a DSVSA Buzău şi, după decontaminare, a fost transportat şi incinerat la sediul Direcţiei.

Bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 2400 lei, conform HG 984 / 2005, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru "efectuarea transportului animalelor şi al produselor de origine animală, al furajelor şi altor mărfuri care pot constitui vectori ai agenţilor patogeni, cu încălcarea măsurilor dispuse de autoritatea sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor competentă, în cazul evoluţiei unor boli transmisibile, declarabile şi carantinabile".

De asemenea, autorităţile buzoiene au  mai  depistat o persoană la un filtru din Puieşti, care intenţiona să ajungă în localitatea Băleşti, jud.


Vrancea, judeţ în care până acum nu au fost identificate cazuri de pestă porcină, având asupra sa aproximativ 70 kg carne de porc.

Carnea a fost confiscată şi transportată la DSVSA, unde a fost incinerată, iar persoana a fost sancţionată.

În judeţil Buzău sunt confirmate 3 focare de pestă la Lunca şi Pănătău, cu legătură între ele, şi la Puieştii de Jos, comuna Puieşti, la o microfermă unde au fost ucise 90 de suine. Autorităţile buzoiene susţin că în toate cazurile, virusul s-a răspândit din cauza neglijenţei oamenilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.