Ministra Muncii Simona Bucura-Opresscu a afirmat, vineri, că cei care au lucrat în condiţii speciale şi deosebite nu vor fi afectaţi de recalcularea pensiilor şi noua lege a pensiilor nu are aplicabilitate retroactivă, în sensul acesta. Ea a mai precizat că vor dispărea, din 2035, grupele speciale de muncă şi angajatorii au obligativitatea de normalizare a condiţiilor de muncă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Toate prevederile de care au beneficiat telespectatorii noştri în baza grupelor de muncă, cum li se spuneau înainte de 2001, grupa I şi grupa II. Condiţiilor speciale şi deosebite cum s-au numit ele după 2001, noua lege nu va intra retroactiv pe ele, cu alte cuvinte, recalcularea nu-i va duce într-o zonă în care să-şi piardă dreptul”, a explicat Simona Bucura-Oprescu, întrebată vineri la Digi 24 ce se întâmplă cu grupele de muncă, cele dinainte de 2001, în contextul noi legi a pensiilor şi dacă vor avea noi beneficii cei care au lucrat în grupele I şi II de muncă.

Ea a adăugat că noua lege a pensiilor prevede un interval tranzitoriu, până în 2035, în care angajatorii au obligativitatea să normalizeze condiţiile de muncă.

„În schimb, venim cu un element nou care va permite o perioadă tranzitorie, cu toate că politica în Uniunea Europeană acum este normalizarea locurilor de muncă, adică eliminarea grupelor de muncă. Noi vom avea o perioadă de tranziţie, până în 2035. Până în 2035, angajatorii au obligativitatea de normalizare a condiţiilor de muncă”, a concluzionat ministra Muncii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.