Transplanturile de plămân vor putea fi realizate atât în ţară, cât şi în străinătate, iar pentru realizarea acestui deziderat vom modifica legislaţia în vigoare, a declarat, miercuri, pentru News.ro, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Doresc modificarea legislaţiei, astfel încât bolnavii care au nevoie de transplant să poată fi operaţi în ţară, iar dacă sunt cazuri care nu pot fi realizate la noi să poată beneficia de operaţii în străinătate. Niciun bolnav care are nevoie de transplant  nu trebuie să aibă de suferit . De asemenea, avem şi pacienţi operaţi care merg la tratament la Viena, acolo unde au făcut intervenţia. Ei vor beneficia în continuare de acest drept", a explicat Bodog.

Ministrul Sănătăţii a discutat miercuri cu reprezentanţii asociaţiilor transplantaţilor, cu medici şi reprezentaţi ai unităţilor sanitare care ar putea dezvolta programul de transplant pulmonar.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Pe lista pentru transplant pulmonar a Spitalului "Sfânta Maria" din Capitală se află trei pacienţi, care vor fi reevaluaţi în vederea operaţiei, dar intervenţiile vor începe când vor fi donatori compatibili, potrivit unui document transmis, luni, agenţiei News.ro de unitatea sanitară.

Medicul Victor Zota, de la Agenţia Naţională de Transplant, spunea, însă, luni, că numărul donatorilor a scăzut în 2017 la o treime, apariţia unui donator compatibil pentru transplantul pulmonar putând dura mai mult decât în ceilalţi ani.

În 28 martie, Zota mai declara că orice român poate pleca pentru un transplant în străinătate, deşi operaţia se poate face în România, dacă obţine negaţie de la un centru din ţară, fiind vorba, în general de primitori marginali, cu foarte mare risc operatoriu.

"Orice român poate face transplant de ficat, rinichi, cord şi, în viitor, plămâni în străinătate, chiar dacă aceste operaţii se fac în ţară, dacă obţine negaţie din centrul acreditat în acest sens. Este vorba despre pacienţi marginali, adică la care riscul operatoriu este ridicat. Spre exemplu, operaţia de plămân este simplă, dar pacientul are risc operator major, din cauza obezităţii sau a altor boli grave asociate", a explicat pentru News.ro, medicul Victor Zota.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat, în 27 martie, că a fost deblocat transplantul de plămâni pentru pacienţii români în clinica austriacă AKH, iar, în acelaşi timp, Spitalul Sfânta Maria din Capitală va fi acreditat pentru transplant pulmonar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.