Tradiţionala bătaie cu bâte de la Ruginoasa, judeţul Iaşi, care de obicei avea loc în ultima zi a anului şi care în urmă cu mai mulţi ani s-a soldat cu numeroşi răniţi, va fi interzisă, susţin autorităţile, în locul acesteia urmând a se desfăşura un festival de datini şi obiceiuri de iarnă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, a declarat, miercuri seară, pentru News.ro, că speră ca pe 31 decembrie, în comuna Ruginoasa să fie linişte, localnicii fiind avertizaţi că forţele de ordine nu vor permite desfăşurarea bătăii cu bâte.

Prefectul a spus că s-a întâlnit miercuri la Ruginoasa cu primarul, consilierii locali, dar şi cu localnicii, recunoscând că discuţiile s-au purtat în contradictoriu, o parte dintre cei prezenţi cerând ca tradiţionala bătaie să aibă totuşi loc.

”Am avut o întâlnire la Primăria Ruginoasa, la care au venit şi reprezentanţi ai Poliţiei şi ai Jandarmeriei. Localnicilor li s-a spus că portul de arme albe va fi interzis. E greu de convins oamenii să renunţe, dar sperăm să înţeleagă. Voi fi prezent pe 31 decembrie dimineaţă la Ruginoasa”, a afirmat Marian Grigoraş.

El a spus că în locul bătăii cu bâte, în comună va fi organizat în ultima zi a anului un festival de datini şi obiceiuri de iarnă.

La rândul său, primarul comunei Ruginoasa a declarat că trebuie schimbată tradiţia, astfel încât ”să fie depăşită pata privind bătăile celebre de la Ruginoasa din ultima zi a anului”.

Anul trecut, pe 31 decembrie, câteva sute de săteni din comuna ieşeană Ruginoasa s-au adunat în centrul localităţii, pentru a asista la tradiţionala bătaie între cetele de mascaţi, jandarmii împiedicând confruntarea dintre cele două tabere, spre nemulţumirea unora dintre participanţi.

Mai mulţi săteni din Ruginoasa s-au arătat nemulţumiţi că autorităţile interzic bătaia între cetele de mascaţi, oprind astfel tradiţia care se respectă de zeci de ani în comună. Totodată, oamenii au cerut organizarea unui referendum local pentru a stabili dacă tradiţionala bătaie trebuie continuată.

În urmă cu mai mulţi ani, bătaia a degenerat, mai multe persoane fiind transportate la spital după ce au fost rănite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.