Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională în ceea ce priveşte Legea privind învestirea personalului didactic cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, susţinând că anumite articole sunt neconstituţionale. Actul normativ atribuie activităţii didactice caracterul uneia desfăşurate "în regim de putere publică" şi creează o neclaritate în ceea ce priveşte statutul funcţiilor didactice în general. "Avocatul Poporului apreciază drept nerezonabilă ipoteza în care elevului i se creează, în fapt, o situaţie cu mult mai grea decât aceea de care ar beneficia într-un proces penal, prin încălcarea evidentă a unor garanţii fundamentale ale dreptului la apărare, garanţii recunoscute la nivel constituţional şi internaţional", consideră instituţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocatul Poporului anunţă că a trimis, luni,  la Curtea Constituţională a României Obiecţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile art. 1 şi art. 4 din Legea privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, lege adoptată de Senat în 3 februarie.

"În opinia Avocatului Poporului, actul normativ încalcă principiul securităţii raporturilor juridice, prin faptul că devine lipsit de claritate şi de previzibilitate, întrucât, pe de o parte, atribuie activităţii didactice caracterul unei activităţi desfăşurate în regim de putere publică, iar, pe de altă parte, creează o neclaritate în ceea ce priveşte statutul funcţiilor didactice în general. În plus, Avocatul Poporului consideră, între altele, că activitatea didactică nu presupune un raport de putere publică şi, pe cale de consecinţă, nici structurile care prestează servicii publice de învăţământ nu sunt autorităţi publice, ci instituţii publice, prestând anumite servicii publice specializate, în diverse domenii administrative, în speţă servicii de educaţie pentru copii şi tineri", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Conform sursei citate, un alt motiv de neconstituţionalitate îl reprezintă afectarea gravă a dreptului la apărare al elevilor.

"Avocatul Poporului apreciază drept nerezonabilă ipoteza în care elevului i se creează, în fapt, o situaţie cu mult mai grea decât aceea de care ar beneficia într-un proces penal, prin încălcarea evidentă a unor garanţii fundamentale ale dreptului la apărare, garanţii recunoscute la nivel constituţional şi internaţional. În opinia Avocatului Poporului, prezumţia de nevinovăţie a elevului ar trebui să primeze în raport cu prezumţia de veridicitate a faptelor sesizate în scris de personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control", mai spune Avocatul Poporului.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să promulge legea de protecţie a cadrelor didactice, spunând că acest act normativ oferă protecţie profesorilor care sunt expuşi agresiunilor. În schimb, asociaţiile de elevi din Constanţa şi Bucureşti cereau şefului statului să nu promulge această lege, întrucât ar oferi profesorilor posibilitatea de a comite abuzuri fără a fi sancţionaţi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.