Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională referitor la neconstituţionalitatea unor prevederi din Legea nr. 62/2011 a dialogului social, conform cărora este necesar un număr minim de 15 angajaţi pentru constituirea unui sindicat, arătând că acestea "sunt contrare dreptului de asociere”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocatul Poporului susţine că prevederile articolului 3 alineatul 2 din Legea nr. 62/2011 a dialogului social, care impun un număr de 15 salariaţi din aceeaşi unitate pentru constituirea unui sindicat, sunt contrare dreptului constituţional de asociere garantat de Constituţia României, de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi de Carta Socială Europeană, revizuită.

"Deşi Curtea Constituţională s-a pronunţat prin Decizia nr. 939/2012 asupra excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 3 alin. (2) din Legea dialogului social nr. 62/2011, în sensul constituţionalităţii, Avocatul Poporului apreciază că, în prezent, se impune reexaminarea dispoziţiilor legale criticate, având în vedere stadiul actual al societăţii româneşti, al noilor realităţi sociale şi economice din România, în condiţiile în care impunerea unui număr de cel puţin 15 angajaţi din aceeaşi unitate pentru constituirea unui sindicat conduce la suprimarea dreptului la asociere sau ar fi sinonimă cu o asemenea suprimare”, potrivit Avocatului Poporului.

Reprezentanţii instituţiei consideră că prevederile afectează însăşi libertatea sindicală.

Ei arată că "într-o economie ce se bazează pe întreprinderi mici şi mijlocii, cu o medie între 5 şi 26 de salariaţi, pragul minim de 15 salariaţi pentru înfiinţarea unui sindicat apare ca excesiv şi reprezintă o piedică pentru angajaţii din întreprinderile mici şi mijlocii de a-şi face un sindicat”.

Avocatul Poporului mai consideră că sunt încălcate şi prevederile din Convenţia nr. 87/1948 privind libertatea sindicală şi apărarea dreptului sindical, spunând că libertatea salariaţilor de a da naştere unui sindicat este un drept garantat inclusiv de norma internaţională.

"Sunt create, astfel, premisele înlăturării condiţiei impuse pentru constituirea unui sindicat şi care afectează grav dreptul cetăţenilor la liberă asociere. În acest sens sunt şi Concluziile XIII-5 ale Comitetului European pentru Drepturi Sociale, care, în interpretarea art. 5 din Carta Socială Europeană, revizuită, a considerat că, atunci când legislaţia stabileşte un număr minim de persoane necesar pentru a constitui un sindicat considerat excesiv, aceasta ar putea reprezenta un obstacol la constituirea unui sindicat, încălcându-se astfel libertatea de asociere”, spune Avocatul Poporului.

De asemenea, reprezentanţii instituţiei susţin că, inclusiv prin impunerea membrilor sindicatului de a face parte din aceeaşi unitate se aduce atingere dreptului libertăţii de asociere, pentru că nu oferă posibilitatea salariaţilor din unităţiile mici şi mijlocii de a avea propriile sindicate.

"Lipsa unei justificări reale în reglementarea acestor condiţii restrictive se poate deduce şi din faptul că, ulterior constituirii, într-un sindicat se pot afilia salariaţi, indiferent de unitatea din care provin”, mai arată Avocatul Poporului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.