Autorităţile din judeţul Buzău sunt în alertă după ce, vineri seară, mai multe apeluri la 112 au anunţat prezenţa unor urşi în localităţile Odăile şi Lopătari. În acest judeţ, în ultimele săptămâni au avut loc trei atacuri ale urşilor asupra oamenilor, ultima victimă fiind în stare critică, internată la un spital din Braşov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform reprezentanţilor Prefecturii Buzău, un apel la 112 anunţa, în jurul orei 20.00, prezenţa unui urs în satul Vârteju, comuna Lopătari. Populaţia a fost informată prin mesaj RO-Alert, iar în zonă a fost trimis un echipaj de jandarmi, fiind avertizate şi autorităţile locale.

În jurul orei 20.30, alte apeluri la 112 au anunţat prezenţa unui urs în comuna Odăile. Conform localnicilor, animalul sălbatic ar fi intrat prin curţile şi grădinile oamenilor, provocând stricăciuni. Şi în acest caz, oamenii au fost anunţaţi prin mesaj RO-Alert, iar în zonă se deplasează un echipaj de jandarmi.

”În legătură cu prezenţa urşilor la Odăile, fac precizarea că întrucât Primăria Odăile nu a încheiat contract cu gestionarul fondului de vânătoare, în speţă cu AJVPS, este imposibilă acţiunea de împuşcare a ursului. Singura acţiune la care se poate recurge, din punct de vedere legal, este alungarea animalului. De asemenea, menţionez că, în acest an, Instituţia Prefectului Judeţul Buzău a transmis de două ori adrese către primării, prin care, pe de-o parte, s–a atras atenţia asupra pericolului creat de urşii din zonă, pe de altă parte, s-a punctat necesitatea ca UAT-urile să încheie contracte cu gestionarii fondurilor de vânătoare. Fără aceste contracte nu se poate acţiona prin împuşcare, pe OUG 81”, a transmis prefectul judeţului Buzău, Daniel Marian Ţiclea.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.