Cele două asociaţii civice care militează pentru construcţia Autostrăzii Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, dar şi a Autostrăzii Siret-Ploieşti, au început, luni, strângerea de semnături pentru a forţa Guvernul să înceapă urgent aceste proiecte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Asociaţiile "Împreună pentru A8" şi "Moldova Vrea Autostradă" au iniţiat, luni, în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi, campania civică de strângere de semnături pentru construirea autostrăzilor Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş şi Siret-Bacău-Ploieşti. Iniţiatorii acţiunii au motivat că infrastructura reprezintă "o condiţie obligatorie pentru dezvoltarea durabilă economică şi socială a Moldovei şi recuperarea decalajului faţă de restul ţării".

"Facem apel la toţi locuitorii regiunii, la toţi moldovenii, la toţi românii din ţară şi din Diaspora, să se alăture acestei acţiuni pentru a forţa Guvernul României să deblocheze construirea acestor autostrăzi cu fondurile nerambursabile oferite de ani de zile de Uniunea Europeană. Împreună vom pune presiune pe decidentul politic care amână construirea celor două autostrăzi de aproape 11 ani", susţin reprezentanţii celor două asociaţii civice, într-un comunicat de presă.

Iniţiatorii acestui demers cer ca Autostrada Siret-Ploieşti să fie finalizată până la 1 decembrie 2025, iar Autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş să fie realizată până la 1 decembrie 2026.

Totodată, reprezentanţii asociaţiilor civice ieşene solicită ca proiectul pentru tronsonul Ungheni-Iaşi-Târgu Neamţ să fie preluat de CNAIR şi Ministerul Transporturilor de la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. De asemenea, asociaţiile civice vor ca acest tronson să nu fie realizat în parteneriat public-privat, ci să fie finanţat din fonduri europene.

Cele două asociaţii civice susţin că vor strânge semnături de la locuitori din toate judeţele Moldovei, acţiunea urmând să dureze şase luni.

"Acţiunea noastră are ca scop şi conştientizarea oamenilor. Le explicăm în ce stadiu sunt proiectele legate de cele două autostrăzi, discutăm cu ei, mulţi nu cunosc amănunte. Vom organiza şi acţiuni de protest, pentru că altfel nu-i vom sensibiliza pe politicieni", a declarat, pentru News.ro, Cătălin Urtoi, reprezentant al asociaţiei "Împreună pentru A8".

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.