Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF) susţine că producătorii mici şi mijlocii de lapte din România vor intra în colaps financiar, dacă Guvernul nu majorează plafonul pentru ajutorul COVID, precizând că acesta este calculat la 126,83 de lei pe cap de bovină, fiind considerat prea mic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Asociaţia Forţa Fermierilor a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că solicită Guvernului să majoreze valoarea ajutorului de stat COVID 2022 la bovine pentru a permite supravieţuirea acestor ferme. 
 
“Acest ajutor, calculat la 126,83 de lei pe cap de bovină, este mult sub aşteptărilor membrilor AFF şi incomparabil mai mic decât cel de anul trecut. În condiţiile în care toate statele europene îşi sprijină masiv producătorii de lapte pentru a asigura consumul intern în fiecare ţară membră UE, este de datoria decidenţilor politici români să facă acelaşi lucru pentru a permită existenţa pe viitor a fermelor zootehnice mici şi mijlocii şi pentru viitorul satului românesc”, se arată în comunicat.
 
Sursa citată menţionează că asigurarea aprovizionării cu lapte românesc pentru consumatorii români înseamnă asigurarea securităţii alimentare a României. 
 
“Atragem serios atenţia că decapitalizarea fermierilor români prin neacordarea de sume comparabile cu cele pe care le primesc producătorii din Ungaria sau din Polonia, ba chiar şi din Bulgaria, înseamnă un singur lucru: crescătorii români mici şi mijlocii nu îşi vor mai putea ţine animalele, acestea vor lua drumul abatorului şi producţia de lapte autohton va scădea dramatic, simultan cu depopularea şi mai accentuată a satelor noastre”, a mai precizat comunicatul.
 
Asociaţia Forţa Fermierilor îi reprezintă pe majoritatea crescătorilor mici şi mijlocii din sectorul vacii de lapte.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.