Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a anunţat că transportul elevilor nu este gratuit şi elevii navetişti sunt nevoiţi să plătească transportul în prima zi de şcoală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Asociaţia Elevilor din Constanţa îşi exprimă revolta faţă nepăsarea Ministerului Educaţiei în asigurarea transportului gratuit al elevilor! Transportul elevilor nu este, în continuare, gratuit, elevii navetişti fiind nevoiţi să plătească în prima zi de şcoală”, a transmis Asociaţia Elevilor din Constanţa, luni, printr-un comunicat de presă. 
AEC a menţionat că asociaţiile de elevi au avertizat că hotărârea de Guvern privind transportul elevilor va fi una inaplicabilă. 
“Luni, 11 septembrie, în contextul începerii cursurilor şi a primei zi de şcoală, elevii navetişti nu au beneficiat de gratuitate, fiind nevoiţi să îşi plătească în continuare biletele şi abonamentele. În urma şedinţei de Guvern de pe 8 septembrie, unde a fost adoptat HG-ul ce reglementează transportul elevilor, Ministerul Educaţiei a anunţat triumfător că elevii vor avea gratuitate la toate tipurile de transport. Asociaţiile de elevi din ţară au avertizat că Hotărârea de Guvern va fi una inaplicabilă, care nu va duce în mod real la asigurarea gratuităţii, depunând amendamente atunci când proiectul se avea în stadiul de proiect şi susţinându-le în cadrul dezbaterii publice organizate de Minister. Şi Consiliul Economic şi Social, prin aviz, a constatat anumite probleme semnalate de asociaţiile de elevi, precum contradicţii cu legislaţia europeană”, au mai precizat reprezentaţii Asociaţiei Elevilor Constanţa. 
 
 
AEC a mai afirmat că Ministerul Educaţiei a refuzat, din nou, “să ţină cont de aceste observaţii, batjocorind procesul de transparenţă decizională. Astfel, aroganţa şi autosuficienţa acest instituţii sunt singurele motive pentru care elevii navetişti, astăzi şi în viitorul an şcolar, vor abandona şcoala”.
AEC a mai transmis că va acţiona în instanţă Hotărârea de Guvern “pentru ca toţi elevii navetişti să poată beneficia de transport gratuit!”.
Conform unei decizii  luate în 8 septembrie de Executiv, Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat beneficiază de gratuitate la serviciile de transport public local, inclusiv metropolitan şi judeţean, rutier, naval, cu metroul precum şi feroviar, pentru toate categoriile de trenuri clasa a II-a, pe tot parcursul anului şcolar.
Cu toate acestea, reprezentanţii Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) au transms, cu o zi înainte de începerea anului şcolar, că, în lipsa listelor cu elevii care au gratuitate, operatorii de transport trebuie să emită bilete de călătorie contra cost. Apoi, aceştia vor depune o întreagă documentaţie pentru recuperarea sumelor respective şi vor aştepta pentru o perioadă nedeterminată să primească banii de la stat.
eprezentanţii FORT au transmis duminică, printr-un comunicat de presă, că modelul de gratuitate pentru transportul elevilor a eşuat de fiecare dată în ultimii 30 de ani. 
“Cu un simulacru de consultare publică atât în procesul de dezbatere cât şi în cel de avizare, încalcând legislaţia europeană, Guvernul a decis pentru a 16-a oară în 30 de ani să acorde dreptul la gratuitate pentru transport,  elevilor ce nu pot urma cursurile şcolare în localitatea de domiciliu. Nici de această dată însă nu au reuşit să aplice în mod european o măsură şi asta din încercarea disperată de a evita să îşi asume şi financiar ceva/cumva. Acest model a eşuat de fiecare dată în ultimii 30 de ani însă cei cocoţaţi în vârful scaunelor de prin ministere se pare că nu au şcolari acasă sau în familie”, se arată în comunicat.
Reprezentanţii FORT explică şi ce înţelege Guvernul prin transport gratuit. 

“Un mecanism extrem de complicat şi complex ce implică liste, verificări, documentaţie plimbată de la o instituţie la alta şi într-un final o mare pagubă şi bătaie de joc în raport cu elevii, părinţii acestora şi evident operatorul de transport. Un mecanism ce încalcă din nou prevederile Reg. CE1370 aşa cum se arată chiar şi în avizul dat de CES. La dezbaterea acestor norme, printre alte observaţii şi propuneri, reprezentanţii Federaţiei Operatorilor Români de Transport au cerut un lucru simplu şi de bun simţ, ocolit însă de Guvern şi anume un termen legal cuprins în norme pentru efectuarea plăţilor către transportatori”, a explicat FORT.

Sursa citată menţionează că în prima zi de şcoală nu poate fi aplicată această gratuitate. 
“Evident că luni începe şcoala şi pentru că HG-ul a apărut vineri - 8 septembrie, nici elevii, nici unităţile şcolare sau inspectoratele şi evident nici firmele de transport nu pot aplica nimic din această gratuitate, drept pentru care s-a instalat haosul. Din nou, în aceeaşi manieră penibilă şi cu acceaşi lipsă de dialog constructiv, sfidând toate amendamentele perfect justificate, politicul încearcă într-un mod penibil să îşi salveze imaginea şi atât. Toţi cei afectaţi însă de această nouă hotărâre de guvern, rămân să se descurce, fiecare cum poate şi toate acestea în condiţiile în care era atât de simplu dacă se dorea cu adevărat susţinerea acestor elevi...modelul oricărei ţări europene”, a mai arătat FORT.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.