Asistenta care a efectuat transfuzia în urma căreia un om a murit la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sfântul Pantelimon” din Bucureşti a fost amendată cu 1.000 de lei şi i-a fost suspendat contractul de muncă până la finalizarea cercetării disciplinare, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La cererea ministrului Sănătăţii,  Florian Bodog, o echipă de inspectori din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti - Serviciul de Control în Sănătate Publică şi un reprezentant al Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională au efectuat o acţiune de verificare, în perioada 17-18 aprilie,  la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sfântul Pantelimon” din Bucureşti, unde un pacient de 66 ani a decedat în urma unei transfuzii sanguine care i-a fost administrată deşi nu avea indicaţie pentru un astfel de tratament, anunţă Ministerul Sănătăţii (MS).

Conform unui raport de control preliminar întocmit de către inspectorii sanitari, din neglijenţa unui cadru medical, pacientul a primit o unitate de masă eritrocitară, fără a avea recomandare de la medicul curant pentru administrarea acesteia, masa eritrocitară fiind destinată unui alt pacient, care se afla în aceeaşi rezervă, spun reprezentanţii MS.

Ei precizează că inspectorii sanitari au amendat-o pe asistenta în culpă cu 1.000 lei. De asemenea, contractul individual de muncă al asistentei medicale a fost suspendat până la finalizarea cercetării disciplinare.

Inspectorii sanitari au înaintat conducerii spitalului mai multe recomandări privind respectarea normelor legate de transfuzii, instruirea personalului cu atribuţii în indicarea şi aplicarea terapiei transfuzionale, actualizarea deciziilor de înfiinţare a comisiei de hemovigilenţă şi de nominalizare a coordonatorului unităţii de transfuzie sanguină, achiziţionarea de carduri/cartele pentru efectuarea ultimului control pretransfuzional la patul bolnavului, cât şi respectarea protocoalelor de primire, livrare şi administrare produse sanguine.

Raportul va fi completat şi cu punctul de vedere al reprezentantului Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, în perioada următoare, mai spune Ministerul Sănătăţii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.