Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române anunţă, joi, că arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, va fi sancţionat pentru acţiunile din ultima perioadă, cu ”dojană sinodală scrisă”. El a fost găsit vinovat de ”răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”. Dacă va recidiva, va fi trimis în faţa Consistoriului Arhieresc Prim. De asemenea, Sfântul Sinod a decis că părerile expuse de către purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bînescu, în contradictoriu cu IPS Teodosie, nu au avut calitatea de comunicate de presă şi anunţă că Biroul de Presă al Patriarhiei va fi reorganizat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, are loc şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”, anunţă, joi. Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, îmtr-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, Sfântul Sinod a luat mai multe decizii.

Prima dintre acestea prevede: „ia act, cu mâhnire, de atitudinea Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, prin care o dezbatere pur eclezială a fost expusă publicului în sensul expres de a fi folosit prin acţiuni de răzvrătire şi de presiune publică asupra Sfântului Sinod”.

”Aprobă ca, potrivit art. 5C lit. a din  Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancţionat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii, prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”, se mai arată în comunica.

De asemenea, Sfântul Sinod ”aprobă ca, în cazul în care Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va recidiva implicându-se iarăşi în acte şi acţiuni de  încălcare a ordinii statutare a Bisericii şi de tulburare a păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii, indiferent de motivele invocate pentru aceasta, să fie trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim”.

Sfântul Sinod a reamintit că ”pentru susţinerea unor proiecte sau deziderate ale unei eparhii şi/sau ale unui ierarh, este interzisă folosirea manifestaţiilor publice, care să îndemne la răzvrătire, la nerespectarea ordinii canonice şi statutare a Bisericii, ori să creeze presiune publică asupra autorităţii bisericeşti sau să genereze tulburare în Biserică şi societate”.

O altă decizie a Sfântului Sinod îl vizează pe  purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

”Întrucât opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”, a mai transmis Cancelaria Sfântului Sinod.

Vasile Bănescu a precizat că nu va fi demis din funcţia de purtător de cuvânt, ci despre asumarea comunicatelor importante de către Cancelaria Sinodului.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.