Ahiepiscopia Tomisului a anunţat că procurorii au clasat o nouă plângere la adresa Arhiepiscopului Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, şi a mai multor preoţi, aceştia fiind acuzaţi că ritualul de împărtăşire cu o linguriţă a mai multor credincioşi le-ar fi pus acestora viaţa în pericol în contextul pandemiei de coronavirus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Arhiepiscopia Tomisului a transmis vineri, printr-un comunicat de presă, că pe data de 20 mai a fost făcută o plângere penală la adresa Înalt Prea Sfinţitului Teodosie şi a preoţilor din Arhiepiscopiei pentru zădărnicirea combaterii bolilor, instigare publică şi comunicare de informaţii false. 
“Pe 20 mai 2020, Emil Moise a făcut o nouă plângere penală, de data aceasta către DIICOT - Constanţa, cu trei acuze la adresa IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi a preoţilor slujitori din arhiepiscopie: zădărnicirea combaterii bolilor, instigare publică şi comunicare de informaţii false. Totodată,  a doua zi, pe 21 mai 2020, trei cetăţeni formulau o altă plângere penală către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în care IPS Teodosie şi alţi preoţi din arhiepiscopie erau acuzaţi tot de infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor”, se arată în comunicat. 
Arhiepiscopia a precizat că plângerile penale acuzau că ritualul de împărtăşire cu o linguriţă a mai multor credincioşi ar fi pus viaţa acestora în pericol în contextul pandemiei de coronavirus. 
“În concret, plângerile penale acuzau faptul că ritualul de împărtăşire cu o linguriţă comună a mai multor credincioşi a pus viaţa acestora în pericol, în contextul pandemiei de coronavirus, iar mesajele publice emise de către IPS Teodosie şi Arhiepiscopia Tomisului, în legătură cu continuarea săvârşirii acestui ritual, ar constitui instigare publică a credincioşilor şi comunicare de informaţii false. Formulate într-un ton de hărţuire a ritualului, plângerile penale mai susţineau că folosirea unui prosop la împărtăşire, a unor bucăţi de anafură pe care credincioşii le luau după împărtăşire sau consumul vinului rămas în potir, de către preoţi, sunt tot infracţiuni şi chiar sfidare a autorităţilor publice şi a Patriarhiei”, a mai menţionat sursa citată.
Arhiepiscopia Tomisului a precizat că la începutul lunii iulie aceste cauze au fost clasate. 
“DIICOT - Constanţa a dispus clasarea cauzei cu privire la comunicarea de informaţii false şi a trimis către Parchet celelalte două cauze. Parchetul a reunit aceste plângeri într-un nou dosar penal, faţă de care a dispus clasarea cauzelor, în 2 iulie 2020, după cum urmează: faţă de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a dispus clasarea cauzei privind infracţiunile de zădărnicirea combaterii bolilor şi instigare publică, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală; faţă de preoţii Arhiepiscopiei Tomisului a dispus clasarea cauzei privind infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”, se mai arată în comunicat.
Arhiepiscopia Tomisului speră ca astfel să înceteze ostilităţile la adresa preoţilor şi a ritualului de împărtăşire. 
“Ne exprimăm nădejdea că această nouă clasare va înceta ostilităţile penale la adresa clericilor sau a ritualului canonic de împărtăşire dintr-un cult recunoscut oficial de către statul român. Totodată, ne vom ruga pentru pacea sufletească şi liniştea duhovnicească a celor ce li se pare că sfinţirea vieţii, prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele lui Hristos, ar constitui o infracţiune”, a mai precizat sursa citată 
 
Pe data de 14 mai, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa dispunea o primă clasare a unei plângeri penale formulate de către „Asociaţia pentru Libertatea de Conştiinţă”, prin reprezentant legal Emil Moise care  îl acuza pe IPS Teodosie,  Arhiepiscopul Tomisului, şi alţi doi preoţi de infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.