Administraţia prezidenţială a iniţiat un Grup de Lucru interinstituţional dedicat situaţiei copiilor ai căror părinţi muncesc în străinătate, care potrivit estimărilor ar fi în jur de 300.000. Grupul de lucru va elabora un raport pe care îl va prezenta în luna septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Administraţia Prezidenţială a găzduit miercuri, la Palatul Cotroceni, întâlnirea unui Grup de Lucru interinstituţional dedicat situaţiei copiilor ai căror părinţi muncesc în străinătate. În contextul în care preşedintele Klaus Iohannis consideră necesar ca atenţia pentru diaspora să devină o prioritate naţională, Grupul de lucru şi-a propus pe de o parte să identifice probleme de ordin administrativ, statistic, legislativ şi să găsească soluţiile adecvate, bazate pe date şi dovezi, pentru a răspunde nevoilor acestor familii, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Administraţia prezidenţială precizează că doar printr-un efort integrat al instituţiilor statului şi al societăţii civile se pot creiona politicile publice care să vină efectiv în sprijinul acestor copii şi al familiilor lor.

Situaţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate este îngrijorătoare, fiind vorba despre o generaţie de copii, după unele estimări peste 300.000, care, crescând fără îndrumare şi dragoste părintească, riscă să nu-şi dezvolte suficiente abilităţi pentru a deveni cetăţeni împliniţi, activi şi productivi. Una dintre chestiunile cele mai stringente cu care se confruntă copiii cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate este delegarea autorităţii tutelare, fără de care copiii sunt privaţi de accesul la o serie de servicii cum ar fi îngrijirea medicală, înscrierea în sistemul educaţional şi o serie de alte beneficii la care sunt îndreptăţiţi, adaugă sursa citată.

Grupul de lucru îşi propune să contribuie la armonizarea datelor statistice, discrepanţele între instituţii în ceea ce priveşte numărul copiilor în această situaţie fiind majore. Totodată, acest grup va propune simplificări administrative şi legislative şi creionarea unor politici publice integrate şi proiecte inovative care să vină în sprijinul acestor copii şi ai familiilor lor.

În încheierea discuţiilor de miercuri, membrii grupului s-au împărţit în sub-grupe, care vor lucra independent pe diferitele probleme identificate şi vor elabora un raport pe care îl vor prezenta în luna septembrie.

Grupul de Lucru este constitut din reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale (Departamentele Educaţie şi Cercetare, Sănătate Publică şi Relaţia cu Românii din Afara Graniţelor - care a iniţiat demersul), Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (DPRRP/MAE), Ministerele Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sănătăţii, Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Justiţiei, Finanţelor Publice, Fondurilor Europene, Consultare Publică şi Dialog Civic, Cancelaria Prim-ministrului, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDCA), Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Institutul Naţional de Statistică (INS), Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între femei şi bărbaţi (ANES), Patriarhia Română, TVR, dar şi organizaţii neguvernamentale printre care Asociaţia Femeilor Românce din Italia (ADRI, iniţiatoarea proiectului „Te iubeşte mama!”), Salvaţi Copiii, Alternative Sociale, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copii, Asociaţia Comunelor din România, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice, Biblionet, Fundaţia Apel Ro, Comitetul CIAO Romania, Fundaţia Schottener, Confederaţia Generală Italiană a Lucrătorilor, Asociaţia Latină ITAL UIL, EXOD 2.0., precum şi organizaţii internaţionale cum ar fi UNICEF şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.