Peste 6.500 de candidaţi pentru postul de director şi peste 2.200 de candidaţi pentru postul de director adjunct sunt aşteptaţi miercuri, începând cu ora 10.00, la proba scrisă a concursului organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS), numărul posturilor vacante fiind, în total, de circa 9.000. Examenul de miercuri constă în rezolvarea în maximum 120 de minute a unui test-grilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La concursul pentru funcţia de director s-au înscris 6.664 de candidaţi în condiţiile în care numărul posturilor vacante este de 6.549, gradul de înscriere fiind de 101,77 la sută, potrivit datelor MENCS.

Dintre cele 6.664 de dosare, comisiile de verificare au admis 6.502.

Pentru funcţia de director adjunct (2.505 posturi vacante), gradul de înscriere s-a situat la 92,30 la sută (2.312 candidaţi). În urma evaluării dosarelor, au fost acceptate 2.257 de candidaturi.

Proba scrisă vizează evaluarea aptitudinilor cognitive şi a competenţelor manageriale ale candidaţilor şi constă în rezolvarea în maximum 120 de minute a unui test-grilă elaborat de MENCS.

Ministerul precizează că accesul candidaţilor în săli se face în intervalul orar 9.00 - 9.30. Candidaţii, responsabilii de sală şi supraveghetorii nu pot pătrunde în sălile de examen cu manuale, materiale documentare ajutătoare, genţi, telefoane sau alte mijloace de comunicare la distanţă, mai arată MENCS.

Sunt interzise, de asemenea, comunicarea între candidaţi sau cu exteriorul, respectiv transmiterea ori schimbul de foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Încălcarea acestor dispoziţii va fi asimilată ca fraudă sau tentativă de fraudă şi va atrage eliminarea candidatului din concurs, dar şi pierderea dreptului de a ocupa o funcţie de conducere, îndrumare şi control pentru o perioadă egală cu două mandate.

Membrii comisiilor de concurs vor evalua testul-grilă în aceeaşi zi, după expirarea duratei maxime de rezolvare, în prezenţa candidaţilor şi a doi martori aleşi succesiv dintre candidaţi, mai arată MENCS. Rezultatele probei scrise nu se contestă, precizează ministerul.

Pentru fiecare probă de concurs punctajul maxim este de 50 de puncte, iar punctajul minim de promovare a probei este de 35 de puncte. Sunt declaraţi "admişi” candidaţii care au realizat un punctaj de cel puţin 35 de puncte pentru fiecare probă şi din cumularea punctajelor celor trei probe de concurs, un punctaj total de cel puţin 105 puncte.

După proba scrisă urmează analiza CV-ului (realizată în plenul comisiei de concurs, în prezenţa candidatului, prin acordarea de puncte potrivit criteriilor şi punctajelor prevăzute de metodologie şi pe baza documentelor din dosarul de înscriere care dovedesc cele afirmate în CV), respectiv un interviu în faţa comisiei de concurs, în care se apreciază scrisoarea de intenţie, calitatea şi susţinerea de către candidaţi a ofertei manageriale şi a unui plan operaţional pentru un an, cu o durată de maximum 30 de minute, conform criteriilor şi punctajelor din metodologie.

Ministerul Educaţiei a anunţat, luni, că a decis ca, în situaţia în care unii candidaţi înscrişi la concursul pentru ocuparea posturilor de directori de şcoli au avut dosare de candidatură respinse ca urmare a unor erori materiale, aceştia să poată face dovada documentelor pentru care a fost invalidată candidatura, în cursul zilei de luni.

Anunţul a avut loc în contextul în care mai multe cadre didactice au protestat, luni, la Ministerul Educaţiei, faţă de modul de organizare a concursului, iar FSLI a reclamat că sistemul de înscriere electronic a generat erori şi s-a blocat în repetate rânduri, astfel că ar trebui prelungit termenul de înscriere.

Luni dimineaţă, aproximativ 20 de cadre didactice au protestat la sediul Ministerului Educaţiei, reclamând modul în care a fost organizat concursul pentru ocuparea posturilor de directori şi refuzul reprezentanţilor ministerului de a sta de vorbă cu ei, întrucât sistemul de înscriere electronic a generat erori, platforma blocându-se în repetate rânduri între 15 minute şi o oră, iar în ziua de 30 septembrie aceasta nu a putut fi utilizată timp de 24 de ore.

De asemenea, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a transmis, printr-un comunicat de presă, că decizia Ministerului Educaţiei "de a folosi un sistem de înscriere electronic neverificat a generat erori şi a condus la nereguli grave, care au ridicat serioase semne de întrebare privind corectitudinea înscrierii candidaţilor şi încadrarea în timpul alocat acestui proces".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.