Specialiştii de la Apele Române Mureş afirmă că nivelul apei infiltrate în subteranul Salinei Praid a scăzut semnificativ faţă de zilele trecute, după ce apa pârâului Corund a fost direcţionată spre un braţ amenajat şi betonat. Lucrările în zonă continuă.
Reprezentanţii Administraţiei Apele Române Mureş au arătat, luni, într-o postare pe Facebook, că pe parcursul ultimelor trei zile, peste 45 de angajaţi ai instituţiei au participat continuu, zi şi noapte, alături de reprezentanţii Salrom şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, la intervenţia de la Salina Praid.
Astfel, pentru rezolvarea situaţiei critice, s-a creat o nouă platformă de poziţionare a pompelor şi au fost montate două tuburi riflate având DN800, la care au fost confecţionate sisteme de închidere în vederea controlării debitelor.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
De asemenea, s-a realizat o zonă de acumulare-tampon pe amplasamentul albiei vechi, de unde apa este pompată non-stop, şi s-a închis braţul din dreapta, care alimentează canalul de by-pas, s-a golit de apă, s-a turnat beton armat şi s-u montat două rânduri de geomembrană pe acest braţ, dinspre aval spre amonte, s-a racordat folia la timpanul de beton şi în zona de intrare.
”Astăzi, ora 05:00, s-a început treptat alimentarea braţului din dreapta cu apă din cursul pârâului Corund. Debitul infiltrat în subteran a scăzut semnificativ, fiind mult diminuat faţă de zilele trecute”, au precizat specialiştii.
Pentru intervenţie au fost alocate un excavator cu braţ lung, un excavator cu braţ scurt, trei motopompe de mare capacitate, turn iluminat mobil, 20 de autoutilitare, 10 autovehicule transport persoane, 2 autobasculante, hidrobaraje 3 tronsoane, diguri mobile 100 ml, motogenerator sudură şi motogenerator iluminare.
Potrivit sursei citate, lucrările vor continua şi în zilele următoare.
”Intervenţiile colegilor noştri au venit în urma solicitării formulate de conducerea Salinei Praid care a cerut sprijinul Apelor Române Mureş fiind astfel alocate resursele necesare de către SGA Mureş (muncitori, utilaje, suport tehnic) pentru realizarea unor lucrări imediate de punere în siguranţă a zonei. Toate materialele necesare şi combustibilul utilajelor au fost asigurate de Salrom”, a arătat sursa citată.
Societatea Naţională a Sării S.A anunţa, vineri, că şi activitatea de producţie a fost oprită la Salina Praid, odată cu activitatea turistică, pentru siguranţa turiştilor şi a muncitorilor. În zonă s-au dispus mai multe lucrări, încă de la începutul săptămânii trecute, dar infiltraţia apei din pârâul Corund devenise necontrolabilă, în urma ploilor abundente.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.