Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara deţine sistemul GeneXpert, un aparat folosit pentru diagnosticul rapid şi precis al diferitelor tipuri de infecţii. Astfel, se pot detecta în mai puţin de două ore germenii care determină tuberculoza. Prin metodele tradiţionale, rezultatul pentru depistarea acestei boli era obţinut după trei săptămâni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat de presă, de luni, al Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, laboratorul de analize al unităţii medicale are în dotare acum 4 asemenea aparate ultramoderne. Sistemul reprezintă singura metodă de testare moleculară autonomă, complet automatizată. 
 
“Sistemul GeneXpert MTB/RIF este o metodă de screening rapid a complexului MTB, microorganismul care provoacă tuberculoza, dar şi a rezistenţei la rifampicină, un antibiotic utilizat în tratarea acestei maladii. Practic, vorbim de o diagnosticare rapidă, dar şi cu precizie a tuberculozei, inclusiv a celei multidrog rezistente, în mai puţin de două ore. Prin comparaţie, prin metodele de până acum, metodele tradiţionale, rezultatul era obţinut doar după 21 de zile. GeneXpert se bazează pe o tehnică de amplificare semi-cantitativă RT-PCR (real time polymerase chain reaction) a ADN-ului bacilului tuberculozei. Această metodă oferă specificitate şi sensibilitate înalte pentru diagnosticul bolii tuberculoase”, a declarat conf. univ. dr. Elena Hogea, şef laborator analize medicale Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.
 
Pentru identificare sunt folosite probe biologice ale pacientului, sputa şi diverse alte produse patologice (lichid pleural, aspirat bronşic, urină, LCR, fragment osos, fragment ganglionar, lavaj gastric). 
 
Avantajele acestui aparat sunt legate de timpul extrem de mic necesar obţinerii rezultatului, posibilitatea testării în apropierea punctului de îngrijire, sensibilitatea crescută, dar şi specificitate ridicată şi un risc scăzut de contaminare. Mai mult, sistemul este foarte uşor de utilizat. Aparatul este calibrat anual, astfel încât să nu poată da erori.  
 
“Vorbim de un test ce poate fi considerat suficient de simplu şi robust pentru a fi introdus şi utilizat în diagnosticarea tuberculozei. În varianta clasică erau folosite examenele de laborator uzuale, microscopie, cultură, care necesitau foarte mult timp. În plus, aparatul poate fi utilizat şi pentru determinarea rapidă a încărcăturilor virale. De exemplu, pentru HIV, aparatul are nevoie de 90 de minute, iar pentru virusurile hepatice B şi C, aproximativ o oră. Totodată, tehnica mai poate fi folosită pentru determinarea rapidă şi eficientă a unor microorganisme, stafilococul auriu meticilino-rezistent, virusul SARS-CoV-2, HPV sau Clostridium difficile”, a explicat dr. Hogea.
 
Două dintre sistemele aflate în laboratorul unităţii sanitare sunt folosite pentru diagnosticarea tuberculozei şi a rezistenţei la principalul antibiotic folosit în tratamentul TBC, iar celelalte două pentru stabilirea încărcăturii în cazul HIV şi hepatitei B şi C. 
 
Potrivit OMS, în fiecare an sunt diagnosticate peste 9 milioane de cazuri noi de tuberculoză, iar numărul deceselor se ridică la aproape 2 milioane.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.