Apa potabilă este furnizată în judetul Iaşi la parametri normali, calitatea apei nefiind afectată de poluarea cu ulei de transformator a râurilor Nicolina, Bahlui, Jijia şi Prut, susţin reprezentanţii societăţii Apa Vital din Iaşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conducerea societăţii Apa Vital din Iaşi a precizat, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că apa potabilă furnizată în localităţile judeţului Iaşi este corepunzătoare din punctul de vedere al calităţii, nefiind influenţată de poluarea cu ulei de transformator, produsă în 23 februarie 2017, care a afectat râurile Nicolina, Bahlui, Jijia şi Prut.

"Municipiul Iaşi este alimentat cu apă din două surse, una subterană, cea de la Timişeşti, situată pe raza judeţului Neamţ şi o alta de suprafaţă, râul Prut, punctul de captare a apei brute fiind însă în localitatea Ţuţora, în amonte de locul de vărsare al râului Jijia în Prut. Următoarele puncte de captare a apei brute pentru obiectivele administrate de ApaVital sunt amplasate începând din localitatea Grozeşti, însă distribuţia apei potabile în localităţile situate în aval nu a fost afectată”, susţin reprezentanţii Companiei de apă-canal din Iaşi.

Totodată, ApaVital susţine că dispune de rezervoarele de apă necesare pentru a face faţă consumului până la înlăturarea peliculei poluante şi că  respectă recomandarea Gărzii de Mediu Iaşi, de a nu prelua apă brută din râul Prut până la reglementarea situaţiei.

"ApaVital dă asigurări că situaţia se află sub control şi că nu este necesar ca utilizatorii noştri să-şi creeze rezerve de apă, distribuţia desfăşurându-se în mod normal, cu o calitate a apei care se încadrează în normele prevăzute de legislaţia în vigoare”, se mai arată în comunicatul furnizorului de apă potabilă din judeţul Iaşi.

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad au continuat, sâmbătă, intervenţia pentru limitarea efectelor poluării cu uleiuri şi hidrocarburi pe râurile Nicolina, Bahlui şi Jijia, până în prezent nefiind înregistrată mortalitate piscicolă.

Sursa poluatoare, respectiv transformatoarele aparţinând societăţii Fortus din Iaşi, a fost sistată prin izolarea punctelor de scurgere cu materiale absorbante (turbă, material textil, nisip, argilă).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.