Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat cu aproape 200.000 de lei comercianţii de obiecte din metale preţioase din Sibiu, iar pentru un operator economic a fost făcută propunere de suspendare a autorizaţiei. Peste 6 kilograme de aur şi aproape trei kilograme de argint au fost confiscate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
ANPC a anunţat, joi, că, în ultimele trei zile, comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, însoţiţi de specialiştii Direcţiei Metale Preţioase Pietre Preţioase şi Proces Kimberley, din cadrul instituţiei, au verificat 14 operatori economici care efectuează operaţiuni cu metale şi pietre preţioase, în municipiul Sibiu. 
 
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property
În cadrul acţiunii, a fost verificată o cantitate totală de 8.158,46 grame de aur şi 5.203,58 grame de argint.
 
FOTO: ANPC
FOTO: ANPC
 
”Din păcate, constatăm, la acest moment, că statul român este jefuit, iar obrăznicia unora a ajuns la cote alarmante. În plin centrul unui oraş european, expuse în vitrină, stau obiecte din metale preţioase fără acte de provenienţă, fără marca statului, arătând clar o sfidare de proporţii. Cu complicitatea autorităţilor, unele judeţe din această ţară seamănă, de ani buni de zile, cu un talcioc. Sper să avem timp să îndreptăm lucrurile, înainte să găsim la amanet vreunul dintre comisariatele noastre”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu. 
 
Principalele nereguli depistate de comisarii ANPC au fost: utilizarea unor balanţe fără verificare metrologică, neavizarea autorizaţiei privind operaţiunile cu metale şi pietre preţioase, neafişarea tarifelor pentru prestarea serviciilor cu metale si pietre preţioase, comercializarea obiectelor care au în componenţă pietre nepreţioase (sticlă) la acelaşi preţ cu metalul preţios, comercializarea unor produse din metal preţios neetichetate, lipsa documentelor de provenienţă a mărfii, lipsa marcajului cu marca de stat aplicată pe obiectele din metal preţios aflate la comercializare. 
 
În urma neregulilor constatate au fost date amenzi în valoare de 193.000 de lei. De asemenea, au fost confiscate obiecte, pentru expertizare în vederea constatării veridicităţii mărcii de stat, în greutate de 1.296,83 grame de aur şi 1.010,05 grame de argint, au fost confiscate obiectele ca urmare a lipsei mărcii de stat, au fost confiscate obiectele reprezentând copie de marcă contrafăcută - 701,57 grame de aur şi 12,93 grame de argint.
 
De asemenea, a fost făcută propunere de suspendare a autorizaţiei pentru efectuarea de operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase a operatorului economic S.C. Nik & Kami Invest SRL.
 
Totodată, din cantitatea totală controlată, au fost confiscate 6.010.24 grame de aur şi 2.803,52 grame de argint.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.