Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţă că a emis, în perioada aprilie-iunie, prin sistemul Prevent, nouă avertismente de integritate privind potenţiale conflicte de interese în proceduri de achiziţie publică în valoare totală de peste 91 de milioane de euro. Astfel, de la înfiinţarea sistemului Prevent, în 2017, şi până la sfârşitul lunii iunie, au fost emise 99 de avertismente de integritate pentru potenţiale conflicte de interese în achiziţii publice, în valoare totală de aproximativ 240 de milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin intermediul sistemului Prevent, ANI a emis, în perioada aprilie - iunie 2019, 9 avertismente de integritate pentru potenţiale conflicte de interese în proceduri de achiziţie publică în valoare totală 433,6 milioane de lei (aprox. 91,6 milioane euro), se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de instituţie.

În aceasză perioadă, sistemul Prevent a analizat, în vederea prevenirii conflictului de interese, 4.487 de proceduri de achiziţie publică.

Dintre acestea, aproximativ 15,5% se referă la contracte finanţate din fonduri europene. Totodată, aproximativ o treime din totalul procedurilor conţin 20.984 de contracte subsecvente (loturi).

În analiza Prevent au fost luate în considerare date şi informaţii cu privire la 1.332 de autorităţi contractante, 6.456 de operatori economici şi 120.944 de persoane, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai ofertanţilor.

Potrivit ANI, prin intermediul sistemului Prevent, au fost emise, în perioada 20 iunie 2017 - 30 iunie 2019, 99 de avertismente de integritate pentru potenţiale conflicte de interese în proceduri de achiziţie publică, în valoare totală de 1,13 miliarde de lei (aprox. 240,32 milioane de euro).

Potenţialele conflicte de interese semnalate de sistem se referă la proceduri de achiziţie publică derulate de autorităţi contractante reprezentând consilii judeţene, primării, instituţii publice de la nivel central şi local, precum şi companii/societăţi comerciale la care statul este acţionar majoritar.

Dintre acestea, în 97% din cazuri, conducătorii autorităţilor contractante au înlăturat cauzele care generau conflictele de interese, iar în două cazuri, ANI a declanşat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, întrucât aceste cauze nu au fost eliminate. Într-un singur caz, pentru care s-a emis avertisment de integritate, ANI va trece la aplicarea art. 9 din Legea nr. 184/2016, în situaţiile în care nu vor fi înlăturate cauzele conflictelor de interese.

Potrivit art. 9 din Legea nr. 184/2016, "neluarea de măsuri ca urmare a primirii unui avertisment de integritate sau necompletarea formularului de integritate potrivit art. 6 alin. (4) declanşează din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, după finalizarea procedurii de atribuire, exclusiv cu privire la persoanele faţă de care sunt incidente prevederile Legii nr. 176/2010, cu modificările ulterioare.“

În perioada de referinţă, sistemul PREVENT a analizat, cu scopul de a detecta potenţiale conflicte de interese, 30.458 de proceduri de achiziţie publică.

Totodată, în 52 de situaţii, ANI a notificat Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) pentru posibile nereguli în procedurile de achiziţie publică, rezultate în urma activităţii de analiză a Prevent.

Dintre cele 30.458 de proceduri analizate, aproximativ 12% se referă la contracte finanţate din fonduri europene. Totodată, o treime dintre aceste proceduri conţin un număr total de 142.998 contracte subsecvente (loturi).

Sistemul PREVENT a fost lansat la sfârşitul lunii iunie 2017, cu scopul de preveni conflictele de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante, din perspectiva situaţiilor care pot genera conflicte de interese în cadrul procedurilor iniţiate prin sistemul electronic de achiziţii publice, astfel încât acestea să fie înlăturate fără a fi afectate respectivele proceduri.

Concret, acest mecanism de prevenţie presupune analizarea datelor şi a informaţiilor introduse în Formularul de integritate de către persoana responsabilă din cadrul autorităţii contractante prin interconectarea sistemului Prevent cu baze de date relevante (Oficiul Naţional al Registrului Comerţului - ONRC, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date – DEPABD).

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.