Acţiunile de control realizate în primele trei luni ale anului de către poliţişti împreună cu reprezentanţii Autorităţii de Siguranţă Feroviară Română arată că nu de puţine ori unii angajaţi de la căile ferate îşi îndeplinesc atribuţiile legate de siguranţa circulaţiei feroviare fie fiind sub influenţa alcoolului, fie de-a dreptul beţi. Mai mulţi impiegaţi de mişcare au fost prinşi în astfel de situaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Controale făcute în primele trei luni ale acestui an de Poliţie şi de Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română de la nivelul Autorităţii Feroviare Române arată că mai mulţi impiegaţi de mişcare, ale căror atribuţii sunt legate de organizarea, coordonarea, şi executarea operaţiilor legate de circulaţia trenurilor şi executarea manevrelor vehiculelor feroviare din staţiile de cale ferată, în condiţii de siguranţă feroviară, au fost prinşi sub influenţa alcoolului la locul de muncă.
În 16 martie, poliţiştii Postului de Poliţie Transporturi Feroviare Timişoara au fost sesizaţi despre faptul că impiegatul de mişcare din staţia CF a fost depistat sub influenţa băuturilor alcoolice în timpul serviciului.
„Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, iar în urma testării cu aparatul alcooltest, a rezultat 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat. Persoana depistată a fost transportată la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge. În cauză, a fost întocmit dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de prezenţa la serviciu sub influenţa alcoolului ori a altor substanţe”; se arată într-o statistică făcută publică duminică de IGPR. 
Situaţii similare s-au înregistrat şi la alte Regionale de cale ferată.
În ziua de 9 martie 2024, poliţiştii Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Giurgiu au fost sesizaţi telefonic de către şeful de staţie, cu privire la faptul că un angajat s-a prezentat la serviciu sub influenţa băuturilor alcoolice. 
„În urma testării acestuia cu aparatul alcooltest de către impiegatul de mişcare al staţiei, în vederea stabilirii alcoolemiei, a rezultat 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat. Impiegatul de mişcare i-a adus la cunoştinţă celui în cauză că va anunţa şeful ierarhic şi poliţia. În urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că bărbatul în cauză ar fi părăsit postul şi ar fi refuzat să se prezinte la o unitate spitalicească, în vederea recoltării probelor biologice de sânge”; precizează sursa citată.
La 3 februarie 2024, un control făcut de poliţiştii de la Transporturi într-o staţie de cale ferată din judeţul Argeş a arătat impiegatul de serviciu era sub influenţa alcoolului, etilotestul indicând un rezultat de 0,20 mg/l alcool pur în aerul expirat. Impiegatul a fost testat şi cu aparatul din dotarea Biroului Rutier Piteşti, care a indicat 0,21 mg/l alcool pur în aerul expirat, aceasta fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.
În 18 ianuarie 2024, un mecanic de serviciu care conducea o locomotivă, care circula pe relaţia Bucureşti Nord – Braşov a fost depistat cu o alcoolemie de 0,03% mg/l alcool pur în aerul expirat. Mecanicul, care avea atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată, a refuzat recoltarea probelor biologice de sânge.
Şi la Gorj un impiegat de mişcare şi un manevrant vagoane au fost prinşi băuţi la serviciu. 
Cea mai mare alcoolemie depistată anul acesta la un angajat de la căile ferate a fost de 1,39 mg/l alcool pur în aerul expirat. Atât a arătat alcooltestul în cazul unui paznic de barieră, aflat în timpul serviciului în Bucureşti
Statisticile Poliţiei arată că în primul trimestru al acestui an poliţiştii de la transporturi şi lucrătorii de la siguranţa ferociară, sprijiniţi de angajaţi feroviari, au făcut 332 de controale, au legitimat 1.104 persoane cu atribuţii în siguranţa circulaţiei şi au efectuat verificări în 219 unităţi de cale ferată şi 80 de trenuri.
În cadrul activităţilor preventive, au fost verificate cu etilotestul/alcoolscopul 925 de persoane cu atribuţii în siguranţa circulaţiei şi au fost verificaţi 101 mecanici de locomotivă.
Pe durata acţiunii, poliţiştii au constatat 10 infracţiuni, fiind cercetate 10 persoane, dintre care 9 persoane au fost depistate în flagrant delict, iar 7 au fost conduse la spital, în vederea prelevării probelor biologice de sânge.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.