Contravenţiile silvice vor fi sancţionate cu sume de două ori mai mari în urma unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului care a introdus şi alte 100 de noi delicte silvice. O altă ordonanţă introdusă de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor facilitează exproprierea terenurilor pe care urmează să fie plantaţi copaci astfel că procedura de expropriere ar putea dura până în 10 luni, a spus ministrul de resort, Cristiana Paşca Palmer.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Operatorii de exploatarea fondului forestier vor primi, pe lângă amenzi, şi sancţiuni alternative. Sistemul este asemănător cu cel din legislaţia rutieră astfel că, la 25 de puncte, operatorii nu vor mai putea participa la licitaţiile organizate de ROMSILVA.

Tot prin ordonanţă de urgenţă, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a stabilit amenzi duble pentru delictele silvice. În plus, au mai fost introduse şi 100 de noi tipuri de abateri care vor putea fi sancţionate. Pentru tăierea, ruperea, distrugerea fără drept de arbori, dacă fapta nu este încadrată ca infracţiune silvică, se va plăti o amendă cuprinsă între 1.000 şi 12.000 de lei, iar masa lemnoasă se va confisca. Până acum, sancţiunea era cuprinsă între 500 şi 5000 de lei. În ceea ce priveşte autorizarea de exploatări forestiere în pădurile virgine, în vechea reglementare nu exista niciun fel de sancţiune, însă acum, amenda este între 20.000 şi 30.000 de lei.

„Aceste modificări aduc amenzi mai severe, care permit sancţionarea nu numai a celor ce taie sau transporta lemn ilegal, dar şi a administratorilor de pădure care nu respecta legea, indiferent dacă vorbim de păduri de stat sau private. În plus, modificările transpun prevederi solicitate de Comisia Europeană. Dacă aceste modificări nu s-ar fi aprobat de Guvern, exista un risc major de declanşare a unei proceduri de infringement împotriva României. Am luat această decizie deoarece legea aflată în vigoare până acum era depăşită, mult prea permisivă şi nu prevedea sancţiuni pentru numeroase încălcări ale regimului silvic. Iată că a fost nevoie de 6 ani şi succedarea a nu mai puţin de 3 guverne, pentru ca un al patrulea, guvernul technocrat, să-şi asume, în sfârşit, înlocuirea unui sistem de sancţionare care nu mai speria pe nimeni”, a declarat Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

O altă ordonanţă de urgenţă simplifică procedurile de expropriere a terenurilor pe care urmează să fie plantaţi arbori în aşa-numitele perdele forestiere. Ministrul Cristiana Paşca - Palmer spune că modificările vor face ca întreaga procedură de expropriere să dureze, în unele cazuri, mai puţin de un an.

„Acest pachet corectează nereguli care trenează de ani de zile, pe care niciun Guvern de până acum nu le-a rezolvat”, a mai adăugat ministrul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.