Spitalul Municipal "Filantropia” din Craiova a fost amendat cu 25.000 de lei, un medic şi trei asistenţi fiind de asemenea sancţionaţi, în urma controlului efectuat de către inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj după decesul celor doi pacienţi la câteva ore după ce li s-au făcut transfuzii. Potrivit DSP, nu a fost respectat intervalul orar în care se fac transfuziile, acestea făcându-se fără medicul curant, iar mai multe fişe ale pacienţilor nu au fost completate corespunzător.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inspectorii Direcţiei de Sănatate Publică Dolj au urmărit, în timpul verificării, dacă în cadrul Spitalului Municipal "Filantropia" din Craiova există sau nu proceduri privind transfuziile sangvine.

"În ceea ce priveşte aceste proceduri care sunt conforme cu legislaţia în vigoare, s-a găsit o serie de nerespectări ale acestora. În primul rând, nu s-a respectat indicaţia Comisiei de Hemovigilenţă a spitalului ca transfuziile sangvine să se facă în intervalul orar 8.00-13.00, sub supravegherea medicului curant, ci s-au făcut după-amiază, când nu mai era medicul curant, ci un medic de gardă care avea în supraveghere mai multe secţii”, a declarat Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Potrivit sursei citate, unele fişe ale pacienţilor erau incomplete. 

”De asemenea, s-a găsit că în unele fişe erau rubrici necompletate sau incomplete, de exemplu acceptul pacientului pentru a primi transfuzia. Totodată, nu era trecută ora la care s-a început transfuzia şi nici ora la care ea s-a terminat, nu erau trecute date despre starea politransfuzabilă a pacientului, adică dacă acesta a mai primit anterior transfuzii sangvine. În această situaţie, colegii mei, conform legii, au dat mai multe amenzi. E vorba despre 25.000 lei pentru unitatea sanitară şi câte 1.000 lei pentru medicul de gardă, asistentul medical de la Unitatea de Transfuzii Sangvine a spitalului şi celor două asistente din secţie", a precizat Ştefan Popescu.

Purtătorul de cuvânt al DSP Dolj a precizat că în urma verificărilor s-a stabilit că "într-adevăr s-a constatat că nu au fost erori de compatibilitate, adică nu s-a administrat sângele de la un pacient la altul".

Marţi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj declara că inspectorii instituţiei au verificat modul în care s-au respectat procedurile în privinţa transfuziilor efectuate pacienţilor, concluzia fiind că acestea ”s-au respectat”, dar că s-au găsit documente care nu au fost completate corespunzător.

"S-a verificat modul în care s-au respectat procedurile şi s-au respectat. S-au verificat pungile de sânge administrate pacienţilor şi ele coincid cu cele menţionate în foaia de observaţie, dar şi în documentele de la Centrul de Transfuzii Sangvine. Au existat câteva documente incomplet completate. Inspectorii noştri nu au stabilit cauze, ci doar au constatat ceea ce s-a întâmplat", a precizat, pentru News.ro, Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, în documentele medicale transmise poliţiştilor de la Secţia 1 din Craiova se arată că atât femeia în vârstă de 81 de ani cât şi bărbatul de 67 de ani au decedat în urma unui infarct miocardic şi a insuficienţei respiratorii. De asemenea, în cazul pacientului în vârstă de 67 ani, în raportul Institutului de Medicină Legală, la cauza probabilă a decesului este consemnată şi boala de care suferea bărbatul, leucemia. 

Înainte de a da o concluzie, anchetatorii aşteaptă şi rezultatele analizelor histopatologice, care vor veni în cel mult 30 de zile.

În cursul zilei de marţi, mai multe cadre medicale ale Spitalului Municipal "Filantropia" vor fi audiate de către anchetatorii din cadrul Secţiei 1 Poliţie Craiova.

Poliţiştii au deschis o anchetă după ce conducerea Spitalului Municipal "Filantropia" din Craiova a anunţat că doi pacienţi au murit în condiţii suspecte. Bolnavii au decedat la câteva ore după ce li s-au făcut transfuzii de sânge.

De asemenea, conducerea instituţiei a deschis o anchetă internă, verificări făcând şi DSP.

Luni, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, Ştefan Popescu, a declarat că 12 pacienţi internaţi la Spitalul Municipal ”Filantropia” din Craiova au primit transfuzii de sânge vineri, iar la şase dintre aceştia au apărut reacţii adverse, doi murind după câteva ore de la administrare.

Astfel, vineri, în jurul orei 23.00, o femeie, în vârstă de 81 ani, cu patologie cardiacă, a decedat, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 2.00, a murit şi cel de-al doilea pacient, în vârstă de 67 ani, preot în localitatea mehedinţeană Vânju Mare.

“Suspiciunea noastră a fost concomitenţa acestor evenimente, este un semn de întrebare şi noi trebuie să înţelegem ce s-a întâmplat, dacă a fost o problemă noi trebuie să putem rezolva”, a precizat Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului ”Filantropia”.

Totodată, luni, Avocatul Poporului a anunţat că s-a sesizat din oficiu şi va afectua o anchetă în cazul morţii celor doi pacienţi de la Spitalul ”Filantropia” din Craiova, privind ”dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.