Alte trei persoane, angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, sunt cercetate sub control judiciar de DNA în dosarul care vizează fapte de corupţie comise de funcţionari publici de la spital în contextul fraudării unor concursuri pentru ocuparea unor posturi vacante. Acestea, membre în comisiile de examinare înfiinţate pentru ocuparea posturilor, ar fi oferit subiectele unor candidaţi, pentru ca aceştia să promoveze probele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, marţi, că, în dosarul în care se fac cercetări cu privire la comiterea de către funcţionari publici a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, în perioada 2018-2023, în contextul fraudării unor concursuri de promovare/ocupare a unor posturi şi al transferurilor de personal medical în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, procurorii DNA - Serviciul teritorial Suceava au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpaţii: Mirela Titiliuc, la data faptelor asistent-şef în cadrul Secţiei Boli Infecţioase Adulţi aparţinând Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, pentru două infracţiuni de luare de mită, Anca Surugiu, la data faptelor asistent coordonator în cadrul Secţiei Camera de Gardă Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă ” Mavromati” Botoşani, pentru luare de mită, în formă continuată, şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, Claudiu Anichei, la data faptei angajat în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Mavromati” Botoşani, pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

”În perioada 2020-2022, inculpaţii Titiliuc Mirela, Surugiu Anca şi Anichei Claudiu ar fi deţinut diferite calităţi în cadrul comisiilor de examinare înfiinţate la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă «Mavromati» Botoşani pentru ocuparea unor posturi de electrician, muncitor necalificat supraveghere bolnavi psihici periculoşi, asistent medical debutant pe durată determinată şi infirmier. În acel context, inculpaţii Surugiu Anca şi Anichei Claudiu ar fi furnizat unor candidaţi subiectele stabilite de comisie, ce urmau să fie date la probele de concurs, în scopul facilitării promovării acestora, prin obţinerea unei note minime, respectiv nota 7,00”, a arătat DNA.

Potrivit sursei citate, în aceleaşi împrejurări, inculpatele Titiliuc Mirela şi Surugiu Anca ar fi pretins şi primit, direct sau prin intermediari, de la alţi candidaţi bunuri şi sume de bani cuprinse între 500 lei şi 10.000 lei.

Ulterior, ca urmare a “ajutorului” oferit de inculpaţi, toţi candidaţii au promovat concursurile la care s-au înscris, au afirmat procurorii.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Celor trei inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care: să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar (procuror, judecător de cameră preliminară, instanţa de judecată) şi să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia au săvârşit fapta.

Inculpaţilor Titiliuc Mirela, Surugiu Anca şi Anichei Claudiu li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În dosar, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

În acest dosar, în 14 decembrie, unsprezece persoane, între care fostul manager şi fostul director de îngrijiri de la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, au fost reţinute de Direcţia Naţională Anticorupţie. Alte patru persoane erau cercetate, de atunci, sub control judiciar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.