Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF) a efectuat, în perioada 2013-2016, 15 transporturi în străinătate, printre victime fiind copii, persoane rănite în accidente de circulaţie sau bolnavi în stare gravă, a declarat, pentru News.ro, managerul SABIF, dr. Alis Grasu, după ce presa a scris, citând medici de la salvare, că, din ordinul managerului SABIF, ambulanţa "face transporturi în străinătate pe bani negri".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ultimii ani, mai mulţi oameni influenţi, procurori, medici şi afacerişti şi-ar fi plătit transportul peste graniţe cu ambulanţa de stat, care în mod normal nu face acest lucru la cererea pacienţilor nici măcar între oraşele din ţară, potrivit site-ului tolo.ro, care citează angajaţi ai Ambulanţei.

”Este complet în afara legii să transformi ambulanţa de 112 în taxi medical pentru oamenii care-şi permit să-ţi dea ţie nişte bani la negru plus să achite motorina şi diurna”, ar fi declarat aceleaşi surse, citate de tolo.ro.

Potrivit unei prime situaţii prezentate de Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, la cererea News.ro, în perioada 2013 - 2016, au fost efectuate 15 transporturi cu ambulanţa în străinătate, până în 2015 cu avizul Ministerului Sănătăţii, iar din 2015 cu avizul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

În 2013 au existat cinci transporturi cu ambulanţa în străinătate: unul în Italia, unul în Grecia, două în Bulgaria şi unul în Republica Moldova, la Chişinăiu, potrivit cifrelor furnizate de SABIF.

Totodată, în 2014 au existat doar două astfel de transporturi, unul în Bulgaria şi unul în Serbia, în timp ce în 2015 au fost trei transporturi, două în Grecia şi unul la Chişinău.

Potrivit SABIF, în 2016 au fost efectuate patru transporturi cu ambulanţa în străinătate, unul în Grecia, plătit de Gigi Becali pentru un preot, unul în Ungaria,  unul în Bulgaria şi unul în Republica Moldova.

Tot în perioada 2013-2016 a mai existat un transport din Germania, mai precis un pacient a fost dus în Germania, iar la întoarcere a fost adus un alt bolnav, la cererea Ministerului Sănătăţii, potrivit datelor SABIF.

"Nicio ambulanţă nu poate efectua un transport în afara României fără autorizaţie şi fără documentele medicale. Cinci dintre pacienţi erau copii, dar au fost pacienţi cu situaţie materială precară. Un alt pacient a fost un călugăr, pentru care a plătit domnul Gigi Becali. Dar vom face o analiză a tuturor acestor cazuri", a explicat  managerul SABIF.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Valentin Popescu, a spus că transporturile cu ambulanţa în străinătate sunt efectuate în cazuri umanitare sau când salvarea vieţii pacientului depinde de tratamentul în altă ţară.

"Misiunile de transport medical asistat în afara graniţelor ţării (inclusiv de repatriere) se desfăşoară în cazuri umanitare sau în cazuri în care salvarea vieţii pacientului depinde de tratamentul primit într-un alt stat, pentru a asigura cetăţenilor beneficiul efectiv al dreptului la ocrotirea sănătăţii, respectiv pentru a asigura îndeplinirea obligaţiei fundamentale a statului de a garanta accesul la asistenţa medicală necesară, în conformitate cu  prevederile art. 34 din Constituţia României, republicată",  a arătat Valentin Popescu.

El a explicat că banii pentru transport pot fi daţi atât de stat, cât şi de pacient

"Ţinând cont de faptul că serviciile publice de ambulanţă sunt finanţate integral de la bugetul de stat, conform art. 100 alin. (2) din Legea nr. 95/2006, precum şi de faptul că finanţarea acestora are în vedere desfăşurarea activităţilor în aria de competenţă care este, în principiu, stabilită în limitele teritoriului naţional, costurile implicate de deplasările executate în afara teritoriului naţional (de la trecerea graniţei până la reîntoarcerea în ţară) sunt suportate de către pacient. În situaţia unor cazuri extrem de grave sau în cazuri sociale, în care pacienţii se află în imposibilitatea suportării costurilor, transportul medical asistat se poate desfăşura şi fără rambursarea cheltuielilor", a precizat Popescu.

El a spus că aceste costuri reprezintă contravaloarea combustibilului consumat şi, după caz, a costurilor implicate de necesităţile de cazare sau de diurnă legală a echipajului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.