Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat joi, la Timişoara, în ceea ce priveşte cazurile de tuberculoză, că este vorba de o mai mare diagnosticare, nu este o explozie a cazurilor de tuberculoză. În România, incidenţa tuberculozei a scăzut de trei ori în ultimii 20 de ani, a mai spus ministrul, el arătând că ceea ce îi preocupă este tuberculoza multidrog rezistentă, o formă mai greu tratabilă, care durează chiar ani de zile şi cu medicamente toxice care nu sunt uşor de suportat de către pacienţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ceea ce priveşte cazurile de tuberculoză, e vorba de o mai mare diagnosticare, nu este o explozie a cazurilor de tuberculoză, incidenţa tuberculozei în România a scăzut de trei ori în ultimii 20 de ani. Eu am fost implicat în gestionarea acestui program, la începutul anilor 2.000, problema nu este a exploziei cazurilor de tuberculoză care nu sunt mult mai numeroase, ele sunt mai degrabă în momentul de faţă diagnosticate, după o perioadă în care accesul la servicii medicale a fost mai redus în perioada pandemiei”, a spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii a arătat că ceea ce îi preocupă este tuberculoza multidrog rezistentă, o formă de tuberculoză mai greu tratabilă, care durează chiar ani de zile şi cu medicamente toxice care nu sunt uşor de suportat de către pacienţi.

”Acolo avem discuţii cu producătorii de medicamente pentru a găsi soluţii terapeutice care să poată să ţină sub control această problemă care preocupă întreaga Uniune Europeană, pentru că persoanele care au această boală, câteodată pot transmite şi transfrontalier boala”, a mai arătat Rafila, arătând că ”este o problem de sănătate publică şi din fericire avem o lege şi o strategie de control a tuberculozei, iar rezultatele se vor vedea în lunile şi anii următori”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.