Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi la evenimentul care marchează aniversarea a 75 de ani de la înfiinţarea Institutului Oncologic Bucureşti că se organizează în momentul de faţă reţeaua de tratament oncologic, încât să poată să reprezinte pentru pacienţi o soluţie raţională, accesibilă în acelaşi timp, care să nu mai poarte pacienţii pe drumuri. Ministrul a mai spus că vor fi incluse în noul contract cadru circa 100 de pachete pentru diverse tipuri de cancer, grupate în trei categorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În momentul de faţă vor fi incluse în noul contract cadru circa 100 de pachete pentru diverse tipuri de cancer, important este că sunt grupate în trei categorii, este vorba de diagnosticul pacienţilor oncologici, primul pachet de spitalizare de zi, al doilea se referă la pachetul care precizează extinderea bolii oncologice şi al treilea pachet evaluează indicatorii clinic-biologici ai pacienţilor, în vederea instituirii unui tratament efficient, de către comisia multidisciplinară”, a declarat Alexandru Rafila în cadrul evenimentului.

El a precizat că aceste tipuri de pachete nu sunt altceva decât un acces rapid la serviciile medicale, pentru că în momentul de faţă spitalizarea de zi oferă suficiente posibilităţi în comparaţie cu spitalizarea continuă şi lucrul acesta accelerează foarte mult accesul pacientului oncologic la servicii medicale. ”Cred că este un pas important pentru pacienţii oncologici şi mă bucur să pot să anunţ acest lucru cu ocazia aniversării Institutului Oncologic Bucureşti, este o chestiune pe care cred că oamenii o aşteptau de mult şi în sfârşit ea devine realitate începând de la 1 iulie, odată cu noul contract cadru”, a subliniat Rafila.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Ministrul a declarat despre Institutul Oncologic că 75 de ani de la înfiinţarea sa nu sunt puţini pentru o instituţie specializată în tratamentul pacienţilor oncologici, care de-a lungul timpului nu numai că a oferit asistenţă medical dar a şi dat medicinii româneşti foarte mulţi specialişti, profesori cunoscuţi care i-au dedicate viaţa pacientilor lor şi au salvat poate viaţa a zeci de mii sau sute de mii de vieţi.

”Institutul este cel mai mare institut de specialitate din România, alături de cel de la Cluj şi cel de la Iaşi. Aşteptăm să realizăm şi să fim contemporani cu deschiderea Institutului Oncologic din Timişoara. (..) Organizăm în momentul de faţă reţeaua de tratament oncologic, încât să poată să reprezinte pentru pacienţi o soluţie raţională, accesibilă în acelaşi timp, care să nu mai poarte pacienţii pe drumuri”, a arătat ministrul.

Alexandru Rafila a mai spus că vrea să vorbească despre empatie şi despre faptul că pacienţii care vin în institutele oncologice, şi mai ales acesta, care este cel mai mare, au nevoie de înţelegere, de atenţie, de empatie şi de spaţii prietenoase.

”De multe ori, spaţiile în care sunt pacienţii ţinuţi sau aşteaptă să intre la proceduri este important să le facem extrem de prietenoase, pentru că boala oncologică, dincolo de o boală care este extrem de grea de cele mai multe ori, este o afecţiune în care pacienţii sunt afectaţi emotional şi au nevoie de un răspuns pe măsură, nu numai therapeutic ci şi un sprijin emotional la care trebuie să lucrăm cu toţii, fie din punct de vedere al investiţiilor sau al normării personalului. Această normare a personalului să răspundă unei nevoi de îngrijire a pacientului care este diferită de cele mai multe ori între diversele tipuri de instituţii medicale, în funcţie de complexitatea îngrijirii medicale. Aici complexitatea este cea mai mare, puteţi oferi toată gama de servicii de care au nevoie pacienţii oncologici”, a arătat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a amintit că s-a inaugurat deja primul PET-CT din zona publică, la Institut şi sunt pe repede înainte pentru realizarea Centrului de Protonoterapie la Institutul Oncologic din Bucureşti. ”O să achiziţionăm studiul de fezabilitate pentru realizatea acestui centru care va însemna o investiţie majoră. Va fi o investiţie care poate fi realizată prin fonduri europene, prin Programul Opreaţional de Sănătate”, a subliniat ministrul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.