Publicaţia "Agenda Pompierului", foarte activă în perioada imediat următoare incendiului din clubul Colectiv, se întreabă acum de ce şeful IGSU, inspectorul general Ovidiu Vasilică, şi şeful DSU, Raed Arafat, nu au fost prezenţi la incendiul de luni, de la Jilava, unde un pompier şi-a pierdut viaţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Publicaţia citează un ordin al Ministerului de Interne care prevede că, la urgenţe majore, conducerea acţiunilor de intervenţie se asigură de către inspectorul general al Inspectoratului General.

"Ne simţim îndreptăţiţi a întreba unde s-a aflat inspectorul general al IGSU în această dimineaţă (luni, n.r.)? Ce misiune a putut fi mai importantă decât a se afla la faţa locului atunci când subordonaţii săi fac faţă cu greu unei situaţii dificile? Ce poate fi mai important decât viaţa unui om, domnule inspector general al pompierilor români?", scrie Agenda Pompierului.

Revista mai observă că nici şeful DSU, Raed Arafat, nu a venit la incendiul de la Jilava.

"Nici şeful DSU nu s-a deplasat la faţa locului. Dr. Raed Arafat, un om pe care l-am respectat şi în care am crezut. Un om capabil să meargă până la Chişinău pentru prăbuşirea unui elicopter SMURD, nu face 15 kilometri din Bucureşti până la Jilava pentru un pompier căzut la datorie?", se mai întreabă autorul articolului din  Agenda Pompierului.

Potrivit informaţiilor citate în articol, Raed Arafat se afla într-o şedinţă cu conducerea IGSU.

"Şi ce era atât de important, domnule secretar de stat? Ce şedinţă nu suferă amânare când e vorba de o situaţie de urgenţă în care îşi pierde viaţa un om? Ce motiv aţi putut avea atât dumneavoastră cât şi inspectorul general să nu fiţi la faţa locului? Sau aţi considerat că nu e suficient de gravă situaţia de urgenţă în discuţie? Aţi considerat că e suficient să colectaţi date pe care să le furnizaţi mass-media fără a vă mai deplasa la faţa locului?", mai scrie Agenda Pompierului.

Revista consemnează că pompierul a fost avansat post mortem, la gradul de sublocotenent prin ordin al ministrului afacerilor interne, Petre Tobă.

"Conform MAI, cu acest prilej ministrul Tobă a afirmat:«Este, din păcate, încă un exemplu de cât de periculoasă este meseria de pompier, poliţist sau jandarm. Este un pericol pe care colegii mei şi-l asumă în fiecare zi». Domnule ministru, dacă tot puteţi compara cele trei meserii între ele, cea de pompier cu cea de jandarm şi cea de poliţist, încercaţi măcar statistic să vedeţi câţi pompieri au pierit în ultimii 10 ani în misiune şi câţi jandarmi. Cât despre binemeritatul grad, ne-am obişnuit ca în România un pompier să ajungă erou abia după moarte... Câţi pompieri mai trebuie să moară pentru ca cineva să le asigure sănătatea sau viaţa? Şi dacă tot vorbim de recompense post-mortem, asigurările de viaţă, asigurările de sănătate, când le rezolvaţi, domnule ministru?", se mai arată în articolul citat.

Potrivit publicaţiei, pompierii români nu au asigurare de viaţă.

"Şi asta în condiţiile în care în fiecare secundă în care intră în luptă pentru a mai salva o viaţă, de fapt, pompierii şi-o riscă pe a lor. E drept că nicio sumă de bani nu-i va putea înlocui vreodată în sufletele familiilor. Şi totuşi, la ceas de grea încercare, o asigurare de viaţă, ar putea fi de un real ajutor pentru familiile salvatorilor. (...)  În România, familia unui pompier căzut în misiune primeşte câteva salarii compensatorii, eventual bani strânşi din mila şi din puţinul colegilor de serviciu. În străinătate, pompierii beneficiază de pachete serioase de asigurări de viaţă şi sănătate, oferta societăţilor de asigurare cuprinzând pachete speciale pentru pompieri. ", scrie Agenda Pompierului.

După incendiul din clubul Colectiv, Revista Agenda Pompierului a publicat mai multe articole în care a luat apărarea şefilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov - inspectorul şef colonel Mihai Mirel Guţă, prim-adjunctul Orlando Şchiopu şi adjunctul Giani Aldoiu -, care la o lună de la accidentul Colectiv au fost suspendaţi din funcţii şi puşi la dispoziţia IGSU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.