Autorităţile Electorală Permanentă (AEP) precizează măsurile pe care le-a luat pentru informarea alegătorilor din străinătate cu privire la modalităţile de exercitare a dreptului la vot la alegerile prezidenţiale, după ce mai multe grupuri civice au transmis o scrisoare deschisă în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

AEP precizează, într-un comunicat remis News.ro, că, în exercitarea atribuţiilor ce îi revin, de informare şi educare a alegătorilor, a lansat portalul www.votstrainatate.ro încă dinaintea promulgării Legii nr. 148/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, iar acesta a devenit funcţional în aceeaşi zi în care a intrat în vigoare această lege, mai exact în data de 28 iulie 2019, ora 12:00. Totodată, AEP menţionează că preşedintele instituţiei a explicat noile prevederi legale privind exercitarea dreptului de vot, precum şi procedura de înregistrare pe portal în cadrul mai multor conferinţe de presă. În acelaşi timp, instituţia a asigurat diseminarea informaţiilor pe această temă prin intermediul comunicatelor de presă, publicate încă de la momentul promulgării legii.

Autoritatea Electorală Permanentă subliniază că a promovat şi promovează în continuare înregistrarea alegătorilor din străinătate prin toate canalele de comunicare pe care le are la dispoziţie: pagina oficială de Internet, pagina Facebook, canalul Youtube.

Potrivit sursei citate, Autoritatea Electorală Permanentă se află în contact permanent cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Românilor de Pretutindeni, precum şi cu reprezentanţii comunităţilor de români din străinătate în vederea realizării unei campanii eficiente de comunicare cu privire la modalităţile de vot pe care le au la dispoziţie alegătorii din afara ţării pentru scrutinul din toamnă.

În acest sens, pe parcursul lunii august, conducerea AEP alături de reprezentanţii ai MAE şi ai Ministerului Românilor de Pretutindeni vor participa la întâlniri cu reprezentanţii comunităţilor de români din străinătate, organizate la sediile misiunilor diplomatice din principalele oraşe europene, precum şi la întâlniri cu reprezentanţii comunităţilor de români din străinătate aflaţi în vacanţă în România. Aceste acţiuni îşi propun creşterea gradului de conştientizare a drepturilor şi responsabilităţilor românilor din diaspora, precum şi a promovării înregistrării pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea votului prin corespondenţă sau cu cea a votului la o secţie de votare mai aproape de casă, se arată în comunicat.

Instituţiile responsabile cu promovarea votului în străinatate, AEP şi MAE, împreună cu  Ministerul Românilor de Pretutindeni sunt în proces de elaborare a mai multor tipuri de materiale informative destinate alegătorilor, şi anume, clipuri de informare şi materiale tipărite (broşuri, pliante şi ghiduri), mai precizează sursa citată.

De asemenea, după începerea perioadei electorale, respectiv 28 august 2019, aceste instituţii vor informa constant cetăţenii cu privire la informaţiile relevante şi la termenele calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale.

AEP precizează că este deschisă tuturor propunerilor şi sugestiilor societăţii civile care pot contribui la o mai bună informare a alegătorilor români din afara ţării. 

În acest sens, preşedintele Autorităţii invită vineri, 9 august 2019, ora 10:00, la sediul AEP din strada Stavropoleos nr. 6, reprezentanţii tuturor grupurilor civice semnatare ale scrisorii deschise pentru discuţii aplicate pe marginea subiectelor invocate, se mai arată în comunicat.

Un număr de 29 de organizaţii nonguvernamentale şi grupuri civice au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, şi ministrului Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, prin care atrag atenţia că, dacă se menţine ritmul actual de înscriere, până la împlinirea termenului limită se vor preînregistra doar 40.000 de cetăţeni pentru votul în diaspora.
 
Semnatarii susţin că procedura electorală propusă de AEP este "insuficient cunoscută", subliniind totodată că informaţiile de interes public şi comunicarea dinspre instituţiile statului pot fi îmbunătăţite.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.