Administratorul Lactate Brădet, Marius Badea, susţine că a trimis la Institutul Cantacuzino probe pentru analize făcute angajaţilor fabricii sale şi că nu a primit oficial niciun rezultat, el spunând că a fost informat de către DSP Argeş că analizele care arată că angajaţii fabricii sunt infectaţi cu E-coli nu sunt "elocvente”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Administratorul Lactate Brădet, Marius Badea, a declarat, marţi seară, pentru News.ro că a plătit analize pentru angajaţii săi la Institutul Cantacuzino şi că nu a fost informat oficial despre faptul că angajaţi ai fabricii pe care o conduce ar fi infectaţi cu bacteria E-coli.

"Noi am cerut şi am anunţat de la începutul campaniei că am cerut teste de E.coli pentru toţi angajaţii noştri. Am trimis la Cantacuzino pe cheltuiala noastră aceste probe pentru analize, nu avem nici un răspuns oficial până în acest moment”, a spus Badea.

Administratorul Lactate Brădet a precizat că a avut o comunicare cu DSP Argeş şi că reprezentanţii instituţiei i-ar fi spus că analiza "nu este elocventă” şi că bacteria trăieşte în intestinul uman.

"DSP Argeş a dat nişte declaraţii că unii dintre angajaţii noştri ar avea, şi ai noştri şi nu mai ştiu de unde, dar în acelaşi timp la întrebarea «ce trebuie făcut?», ne-a spus că «nu aveţi ce să le faceţi pentru că este o analiză care nu este elocventă, pentru că toată lumea are E.coli trăiesc în intestinul uman şi nu trebuie făcut niciun tratament la oameni şi nu este o analiză relevantă. În schimb, dă nişte comunicate care nu-şi au niciun sens»” a declarat Marius Badea pentru News.ro.

"Dacă ar fi fost o cerinţă obligatorie nu ar fi trebuit să existe într-un normativ al Ministerului Sănătăţii în cea ce priveşte angajarea oamenilor? E clar că nu este ceva periculos, dar în cazul nostru s-a făcut din ţânţar armăsar”, a mai spus Badea

Administratorul Brădet a catalogat drept "declaraţii calomnioase” informaţiile prin care sunt făcute publice rezultatele analizelor care arată că angajaţii sunt infectaţi.

"Cert este că nouă ne-au venit din nou rezultate inclusiv de la laboratoare din România, pe probe recoltate din România, care infirmă şi toate acuzaţiile sunt negative. Probabil că mâine vom face o conferinţă de presă în care să prezentăm toate aceste rezultate”, a mai spus Marius Badea.

Mai mulţi angajaţi ai fabricii Lactate Brădet sunt infectaţi cu E.coli, analizele prelevate de autorităţile de la unii dintre muncitorii din fabrică arătând că pentru şapte dintre ei coproculturile sunt pozitive la această bacterie, iar în cazul a trei este prezent şi germenul care provoacă verotoxina.

Prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare, a declarat, marţi seară, corespondentului News.ro că Instituţia Prefectului a primit, spre informare, rezultatele analizelor făcute angajaţilor de la fabrica Lactate Brădet, iar din 19 probe şapte au ieşit pozitive pentru E.coli, dintre cele şapte probe pozitive trei prezentând genele Verotoxinei.

"Dintre cele 19 coproculturi care s-au luat, şapte au fost pozitive pentru cel puţin unul dintre tulpinile de E-coli patogen. trei dintre probele pozitive au prezentat genele verotoxină VTX”, a declarat prefectul de Argeş.

Acesta a precizat că ancheta în acest caz este condusă de Ministerul Sănătăţii, iar Prefectura Argeş a fost informată cu privire la rezultatele analizelor.

Directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, Sorina Honţaru, a declarat, marţi seară, pentru News.ro, că unul dintre angajaţii fermei de lapte din localitatea Stolnici, judeţul Argeş, care aprovizionează fabrica Lactate Brădet, a fost şi el depistat pozitiv pentru bacteria E-coli cu gena verotoxină.

Contactată telefonic, medicul Sorina Honţaru a declarat că angajatul fermei care livra lapte şi care a fost depistat cu E.coli nu lucra ca mulgător, ci ca îngrijitor pentru animale.

Şefa DSP Argeş a mai declarat că nici angajatul fermei din Stolnici, şi nici angajaţii fabricii Lactate Brădet depistaţi pozitiv cu bacteria E-coli nu ştiau că sunt infectaţi.

Sorina Honţaru a precizat, totodată, că autorităţile au făcut analize pentru toţi angajaţii fabricii de produse lactate de la Brădet şi pentru cei ai fermei din judeţul Argeş care livra materia primă pentru această fabrică.

La Repubblica a scris, marţi, că un copil român, în vârstă de 14 luni, este internat la Spitalul Meyer din Florenţa, cu sindrom hemolitic uremic, iar autorităţile sanitare locale suspectează că îmbolnăvirea a fost provocată de brânză de la Lactate Brădet.

Conform sursei citate, copilul a fost diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic provocat de bacteria E.coli, iar cauza îmbolnăvirii ar fi consumul de brânză de la Lactate Brădet, care se vinde şi în magazine din Italia.

La Repubblica mai scrie că autorităţile sanitare din zona Florenţa au declanşat o anchetă epidemiologică, suspectând că brânza de origine românească ar fi provocat îmbolnăvirea.

De asemenea, autorităţile sanitare din Florenţa au emis un avertisment către populaţie să nu mai consume brânza românească de la Brădet.

În România, din 29 ianuarie au fost transferaţi la Spitalul ”Marie Curie” din Bucureşti 16 copii, majoritatea din Argeş, cu sindrom hemolitic uremic sau cu suspiciuni de SHU. Dintre aceştia, trei fetiţe din Argeş au murit în spital, pe 4, 15 şi 16 februarie.

Cauza îmbolnăvirii copiilor din judeţul Argeş care au dezvoltat sindrom hemolitic-uremic este o tulpină de E.coli, a anunţat, în 25 februarie, ministrul Sănătăţii. Cauza a fost identificată în urma anchetei făcute de către specialiştii de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, împreună cu experţii români, însă nu a fost identificată sursa contaminării.

În cadrul anchetelor efectuate de autorităţile din România a fost luată în calcul şi varianta ca brânza de la Lactate Brădet să fi provocat îmbolnăvirile. 

Pe 9 martie, managerul Institutul Cantacuzino, Adrian Ionel, a declarat pentru News.ro că brânza de vaci de la Brădet nu a fost sursa îmbolnăvirii copiilor cu sindrom hemolitic uremic, tulpinile analizate fiind diferite, la fel şi probele recoltate de la copii din Argeş, Sibiu şi Bacău.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.