Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad continuă intervenţia pentru limitarea efectelor poluării cu uleiuri şi hidrocarburi pe râurile Nicolina, Bahlui şi Jijia, până în prezent nefiind înregistrată mortalitate piscicolă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sursa poluatoare, respectiv transformatoarele aparţinând societăţii Fortus din Iaşi, a fost sistată prin izolarea punctelor de scurgere cu materiale absorbante (turbă, material textil, nisip, argilă).

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad susţine, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă, că a suplimentat forţele şi mijloacele de intervenţie cu personal, dar şi cu materiale absorbante (material granular, rulouri, lavete, baraje absorbante) de la celelalte Sisteme de Gospodărire a Apelor (Botoşani, Vaslui şi Galaţi). 

De asemenea, vor fi prezente şi două echipaje de la ABA Siret, dotate cu materiale şi mijloace de intervenţie, care vor acţiona în aval de podul Nicolina.

Totodată, s-au stabilit patru puncte principale de intervenţie, care să fie întărite suplimentar faţă de ziua precedentă: râul Nicolina, amonte de confluenţa cu râul Bahlui; râul Bahlui, la pod Holboca; râul Jijia, la pod Chipereşti şi râul Jijia, la pod Moreni, amonte de confluenţa cu râul Prut.

De asemenea, se intervine cu material granular absorbant, cu lavete, perne şi rulouri absorbante pentru colectarea poluantului şi pentru capturarea ulterioară a materialelor administrate pe suprafaţa apei.

Reprezentanţii ABA Prut-Bârlad afirmă că există zone de staţionare a peliculei.

Între cele patru puncte principale de intervenţie a fost continuată acţiunea de împrăştiere a 850 de kilograme de material absorbant pe suprafaţa apei, în amonte de barajele plutitoare, în vederea reţinerii şi colectării irizaţiilor.

"Până în prezent, s-a intervenit cu 8.000 de pad-absorbante, 12 role absorbante, 1.100 bucăţi de covor absorbant, 120 de perne absorbante, dar şi cu alte materiale folosite pentru stoparea poluărilor accidentale. Din cauza antrenării plutitorilor, sunt necesare refaceri periodice ale barajelor limitatoare. La intervale de 12 ore sunt prelevate probe pentru analize de laborator, pe toate cursurile de apă afectate (Nicolina, Bahlui şi Jijia), inclusiv în zona de frontieră a râului Prut, la confluenţa cu Jijia, şi la 2 kilometri aval de aceasta. Nu s-a semnalat mortalitate piscicolă”, se arată în comunicatul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bîrlad.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.