Germania recomandă autorităţilor române să investească în educaţie şi administraţie publică, rezultatele urmând să se vadă în atragerea investiţiilor, a declarat, marţi, în deschiderea Profit Growth Forum, organizat cu sprijinul BNR, adjunctul ambasadorului Germaniei în România, ministrul consilier Achim Tröster. Acesta a arătat că obstacolele pentru investitori rămân în continuare infrastructura precară şi lipsa de predictibilitate a cadrului legislativ şi politicilor guvernamentale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tröster a precizat că, în calitate de prim partener comercial şi investitor major în economia românească, Germania este profund interesată ca România să devină un stat mai puternic şi mai modern, care să contribuie activ la consolidarea Uniunii Europene. În opinia diplomatului german, România are în continuare un potenţial mare de dezvoltare, dar acesta trebuie cultivat pentru a creşte şi atractivitea ţării ca destinaţie a investiţiilor.

”Din experienţa noastră, a Germaniei, domeniile care oferă cea mai bună recuperare investiţiilor sunt educaţia şi administraţia publică. Credem cu tărie că, dacă România ar putea să-şi direcţioneze eforturile instituţionale şi financiare către aceste domenii, rezultatele s-ar reflecta direct în competivitatea şi atractivitatea ei ca destinaţie de afaceri”, a arătat Achim Tröster.

El a subliniat însă că obstacolele de dezvoltare ale României rămân aceleaşi.

”Obstacolele pentru valorificarea acestui potenţial sunt binecunoscute demult: o infrastructură precară, o lipsă din ce în ce mai resimţită de forţă de muncă calificată, utilizarea scăzută a fondurilor europene, lipsă de predictibilitate şi stabilitate a cadrului legislativ. Crearea unor condiţii atractive pentru investitori necesită proceduri administrative mai rapide, continuarea reducerii birocraţiei şi creşterii transparenţei, un sistem juridic stabil, politici guvernamentale pe termen lung şi o predicitibilitate mult mai mare”, a subliniat diplomatul german.

Acesta a mai avertizat că o creştere sustenabilă se bazează pe investiţii, dar şi pe un cadru fiscal-bugetar solid şi că niciunul din aceşti factori ai dezvoltării economice nu trebuie defavorizat în detrimentul celuilalt. Diplomatul german a mai dorit să încurajeze autorităţile să dezvolte sistemul dual de învăţământ, în domeniul formării profesionale, care s-a dovedit extrem de benefic pentru economia germană.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.