Liderul PNL Nicolae Ciucă a explicat că sondajele partidului arată că, într-o proporţie majoritară, cetăţenii îşi doresc comasarea alegerilor de anul viitor, iar liberalii au discutat acest subiect în şedinţa de joi a Biroului Politic Naţional. „Dacă există posiblitatea legală ca numărul alegerilor să fie redus vom veni cu o propunere, vom discuta în coaliţie. Dacă nu se va găsi o soluţie vom derula patru rânduri de alegeri”, a completat premierul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ciolacu: Nu cred, sincer, că pe agenda de lucru sau de priorităţi a românilor este comasarea alegerilor

„Este o propunere pe care am discutat-o în şedinţa de astăzi şi am decis ca la nivelul specialiştilor din partid să se analizeze care sunt elementele clare de legalitate pentru o astfel de măsură, pentru o astfel de decizie, ţinând cont că din sondajele pe care le-am efectuat, într-o proporţie majoritară, cetăţenii îşi doresc comasarea sau mai bine zis, reducerea numărului de alegeri. Dacă ne uităm la anul viitor, vom vedea că există partu runde de alegeri. Din experienţa a ceea ce s-a petrecut de-a lungul anilor, cu tot ceea ce înseamnă campania electorală şi alegerile propriu-zise, putem să desluşim cât se poate de simplu că, practic, activitatea concretă guvernamentală, administrativă şi locală şi centrală va fi ocupată cu desfăşurarea acestui număr foarte mare de alegeri. Ca atare, dacă va exista posibilitatea legală, subliniez, ca numărul acestor alegeri să fie redus, vom veni cu o propunere, o vom discuta inclusiv în coaliţie şi sperăm să găsim o soluţie. Dacă nu se va găsi o soluţie, vom derula patru runde de alegeri”, a declarat Nicolae Ciucă, la finalul BPN al PNL de joi, întrebat cum va putea fi făcută comasarea dat fiind faptul că parlamentarilor nu li se pot scurta mandatele şi, de asemenea, ar trebui o prelungire a acestor mandate ale aleşilor locali.

Chestionat dacă soluţia ar fi comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, Ciucă a replicat: „Nu, există mai multe posibilităţi, scenarii. Fiecare dintre scenarii va fi analizat şi care va fi forma cel mai uşor de implementat, pe aceea o vom alege”.

Conducerea PNL a decis joi constituirea unui grup de lucru care sa analizeze opţiunea comasării alegerilor locale cu cele generale, la propunerea secretarului general al PNL, Lucian Bode. Liberalii iau în calcul cheltuielile mari cu cele patru runde de alegeri din 2024 şi vor să vină cu soluţia comasării alegerilor locale şi parlamentare în coaliţia de guvernare, au precizat surse liberale pentru News.ro.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.