Ucraina intenţionează ”să profite foarte curând” de oboseala Rusiei la Bahmut, epicentrul confruntărilor militare în estul ţării de mai multe luni, unde forţe ruse şi grupul paramilitar Wagner - aflat în prima linie - au suferit pierderi importante, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Agresorul este disperat să cucerească Bahmutul cu orice preţ, în pofida pierderilor de oameni şi material” militar, estimează într-o postare pe Telegram comandantul Forţelor terestre ucrainene Oleksandr Sîrskî.

”Foarte curând vom profita de această oportunitate, aşa cum am făcut-o altă dată la Kiev, Harkov, Balakliia şi Kupiansk”, subliniază el, evpcând victorii militare ucrainene precedente.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat miercuri o vizită pe linia frontului în zona Bahmut, în contextul în care separatişti ucraineni proruşi care luptă alături de armata rusă susţin că oraşul este ”aproape încercuit”.

Vizita lui Zelenski, care a vrut să aline trupele cât mai aproape de carnagiul de la Bahmut, iar apoi la Harkov, un oraş important situat în nord-estul Ucrainei, a avut loc în urma unor atacuri sângeroase ale armatei ruse.

Cel puţin şapte civili au fost uciţi în regiunea Kiev, iar bombardarea unui bloc din Zaporojie, în partea central-estică a ţării, s-a soldat cu cel puţin un mort şi zeci de răniţi.

”Vom răspunde în mod sigur (...) tuturor atacurilor oraşelor naostre”, a ameninţat Zelenski într-un mesaj video.

Pe de altă parte, o arestare a lui Vladimir Putin într-o ţară străină, după ce Curtea Penală Internţională (CPI) a emis un mandat de arestare a acestuia, ar înseman ”să se declare război” Rusiei, a avertizat miercuri Dmitri Medvedev.

”Să ne imaginăm treaba asta (...). Şeful de stat al unei puteri nucleare se deuce, să zicem, de exemplu, în Germania şi este arestat. Ce este asta? O declaraţie de război împotriva Rusiei”, a declarat numărul doi în Consiliul rus de Securitate.

Dacă se întâmplă acest lucru, atunci ”toate capacităţile noastre, rachete şi altele, se vor abătea asupra Bundestagului, biroului cancelarului şi aşa mai departe”, a ameninţat cel mai gălăgios susţinător al lui Putin.

El face aceste ameninţări ameninţare după ce CPI, cu sediul la Haga, a emis săptămâna trecută un mandat de arestare ăe numele lui Vladimir Putin cu privire la crima de război a ”deportării ilegale” a unor copii ucraineni în Războiul rus din Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.