Forţele ruseşti au ucis miercuri cel puţin opt persoane în apropiere de Kiev şi o persoană în oraşul Zaporojie din sud-estul ţării, în atacuri aeriene cu drone şi rachete despre care preşedintele Ucrainei spune că arată că Moscova nu este interesată de pace, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Pompierii s-au luptat cu un incendiu în două clădiri rezidenţiale alăturate din oraşul Zaporojie din sudul ţării, unde oficialii au declarat că cel puţin o persoană a fost ucisă şi 33 rănite într-un atac cu două rachete.

În Rjîşciv, un oraş la periferia sudică a Kievului, cel puţin opt persoane au fost ucise şi şapte rănite după ce o dronă a lovit două cămine pentru elevi şi un colegiu, a declarat şeful poliţiei regionale Andrii Nebîtov.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

"Peste 20 de drone criminale iraniene, plus rachete, numeroase incidente în urma bombardamentelor şi asta doar într-o ultimă noapte de teroare rusească împotriva Ucrainei", a scris preşedintele Volodimir Zelenski pe Twitter. "De fiecare dată când cineva încearcă să audă cuvântul pace de la Moscova, acolo se dă un alt ordin pentru astfel de lovituri criminale", a comentat Zelenski făcând aluzie la recent încheiata vizită la Kremlin a liderului chinez Xi Jinping, care a venit să discute cu Vladimir Putin, între altele, despre planul său de pace pentru Ucraina.

CAMERELE DE SUPRAVEGHERE AU SURPRINS MOMENTUL ÎN CARE O RACHETĂ LOVEŞTE UN BLOC DE LOCUINŢE

O rachetă a lovit în oraşul Zaporojie un bloc înalt de locuinţe în plină zi şi a avariat un altul din apropiere, iar oficialii au declarat că cel puţin o persoană a fost ucisă şi 25 au fost transportate la spital. Momentul în care racheta loveşte blocul de locuinţe a fost surprins de camere de supraveghere. Peste drum de blocul lovit de rachetă, se afla un complex de magazine.

Zelenski a calificat atacul asupra oraşului Zaporojie drept un act de o "sălbăticie bestială".

"În acest moment, se trage asupra zonelor rezidenţiale în care trăiesc oameni obişnuiţi şi copii", a scris Zelenski pe Twitter. "Acest lucru nu trebuie să devină „doar o altă zi” în Ucraina sau oriunde altundeva în lume. Lumea are nevoie de o mai mare unitate şi determinare pentru a învinge mai repede teroarea rusă şi pentru a proteja vieţi" - a comentat Zelenski care a postat imaginile cu blocul care este lovit în plin de o rachetă.

ATAC ASUPRA UNUI COLEGIU ÎN APROPIERE DE KIEV

Înainte de acest atac, Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că două cămine pentru elevi şi o unitate de învăţământ din Rjîşciv, orăşel aflat la 64 km sud de capitala Kiev, au fost parţial distruse în urma unui atac cu drone care a avut loc în timpul nopţii şi care a ucis şase persoane. Şeful poliţiei regionale, Andrii Nebîtov, a declarat că 20 de persoane au fost transportate la spital şi mai multe sunt încă date dispărute în urma seriei de explozii care au avut loc după ora 3.00 dimineaţa.

"Vedem că inamicul a atacat din nou infrastructura civilă (şi) oameni nevinovaţi au murit", a scris Andrii Nebîtov pe Telegram, adăugând că una dintre victime este un şofer de ambulanţă care sosise să ajute.  Peste 100 de lucrători şi 28 de vehicule au fost trimise la faţa locului, iar căutarea supravieţuitorilor continuă, au declarat autorităţile.

Armata ucraineană a declarat că a doborât 16 din cele 21 de drone de fabricaţie iraniană care au fost lansate asupra Ucrainei, în cursul nopţii, dinspre nord. 

"AI GRIJĂ DE TINE, DRAGĂ PRIETENE, TE ROG"

Acest val de atacuri ruse intervine a doua zi după ce la Moscova a venit liderul chinez, Xi Jinping.

Primirea lui Xi la Moscova în această săptămână a fost cea mai mare reuşită diplomatică a lui Vladimir Putin de când a lansat războiul în urmă cu un an devenind un paria în Occident. El şi Xi Jinping s-au numit reciproc "prieten drag", şi-au promis cooperare economică, au condamnat Occidentul pentru că ajută Ucraina şi pentru că a impus sancţiuni şi au descris relaţiile dintre ţările lor ca mai bune decât oricând.

Xi s-a despărţit spunându-i lui Putin: "Acum există schimbări care nu s-au mai întâmplat în 100 de ani. Când suntem împreună, noi conducem aceste schimbări".

"Sunt de acord", a spus Putin, la care Xi a răspuns: "Ai grijă de tine, dragă prietene, te rog".

CITEȘTE ȘI Ce a arătat limbajul corporal la prima întâlnire de la Moscova dintre Xi Jinping şi Vladimir Putin

Remarcile publice au fost în mod notabil lipsite de detalii, menţionează Reuters, iar în timpul vizitei, Xi nu a avut aproape nimic de spus despre războiul din Ucraina, dincolo de faptul că poziţia Chinei a fost "imparţială".

CITEȘTE ȘI Un război nuclear nu trebuie să aibă loc ”niciodată”, se angajează într-o ”Declaraţie comună” Putin şi Xi

Casa Albă îndemnase Beijingul să preseze Rusia să se retragă din Ucraina. Washingtonul a criticat, de asemenea, momentul ales pentru această vizită, la doar câteva zile după ce Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru acuzaţii de crime de război, pe care Beijingul s-a alăturat Moscovei în a le respinge.

China, sub conducerea lui Xi, se vrea un promotor al păcii neutru şi a propus luna trecută un plan de pace pentru Ucraina, pe care Occidentul l-a respins în mare parte ca fiind, în cel mai bun caz, vag şi, în cel mai rău caz, o manevră de a câştiga timp pentru ca Putin să-şi regrupeze forţele. "O încetare a focului în acest moment, îngheţând liniile acolo unde sunt, îi oferă practic timpul şi spaţiul de care are nevoie pentru a încerca să se reechipeze, să se regrupeze, să recupereze pierderile de resurse", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate naţională, John Kirby.

În schimb, Putin l-a lăudat pe Xi pentru acest plan şi a acuzat Kievul şi Occidentul că l-au respins.

CITEȘTE ȘI Kremlinul nu este surprins de ”ostilitatea” Occidentului faţă de summitul Putin-Xi

La rândul său, Kievul a salutat cu prudenţă propunerea chineză, îndemnând în acelaşi timp Beijingul să ia în considerare propriul plan de pace al Ucrainei. Zelenski i-a cerut lui Xi să vorbească cu el.

Ucraina spune că nu poate exista pace decât dacă Rusia se retrage din toate teritoriile ocupate. Moscova spune că Kievul trebuie să recunoască noile "realităţi" teritoriale, referindu-se la pretenţia Rusiei de a fi anexat o cincime din Ucraina.

SITUAŢIA PE FRONT: OFENSIVA RUŞILOR LA BAHMUT, PE CALE SĂ SE EPUIZEZE

După ce Ucraina a recucerit o parte din teritoriul ocupat iniţial de ruşi, în a doua jumătate a anului 2022, Moscova a lansat o ofensivă de iarnă masivă, folosind sute de mii de rezervişti proaspăt recrutaţi, precum şi condamnaţi luaţi din închisori ca mercenari pentru grupul Wagner al lui Evgheni Prigojin.

În ciuda celor mai sângeroase lupte din acest război, pe care ambele părţi îl descriu ca fiind o maşină de tocat carne, linia frontului abia dacă s-a mişcat timp de patru luni. Singurele câştiguri notabile ale Rusiei au fost în jurul micului oraş Bahmut din est, dar Kievul a decis în ultimele săptămâni să nu se retragă acolo, spunând că apărătorii săi au provocat suficiente pierderi atacatorilor ruşi pentru a justifica rezistenţa. Preşedintele Volodimir Zelenski a mers miercuri în apropierea oraşului Bahmut, s-a întâlnit cu soldaţi vizibil epuizaţi, pe care i-a medaliat, i-a lăudat şi i-a încurajat.

CITEȘTE ȘI Zelenski i-a vizitat pe soldaţii din apropiere de Bahmut şi le-a înmânat medalii - FOTO

Într-o actualizare a informaţiilor sale zilnice despre front, Ministerul britanic al Apărării a declarat că asaltul Moscovei de la Bahmut ar putea fi pe cale să se epuizeze. Un contraatac ucrainean care a fost observat în ultimele zile la vest de Bahmut a redus probabil presiunea pe ruta de aprovizionare către oraş, care era ameninţată de ruşi. Exista încă riscul ca garnizoana ucraineană să fie încercuită, dar acum există "o posibilitate realistă ca asaltul rusesc asupra oraşului să piardă avântul limitat pe care îl obţinuse", a evaluat Ministerul britanic al Apărării.

Marea Britanie a respins acuzaţiile Moscovei potrivit cărora aprovizionarea Ucrainei cu muniţie fabricată cu uraniu sărăcit ar crea un risc de "coliziune nucleară". Luni, Marea Britanie a confirmat că furnizează Ucrainei astfel de obuze, folosite de multe armate pentru a penetra blindajele, datorită densităţii ridicate a metalului. "Nu există nicio ameninţare la adresa Rusiei, este vorba pur şi simplu de a ajuta Ucraina să se apere", a declarat ministrul de externe James Cleverly.

CITEȘTE ȘI Putin: Dacă Marea Britanie trimite muniţie cu uraniu sărăcit în Ucraina, Rusia va fi nevoită să reacţioneze / Şoigu avertizează în privinţa apropierii unei "ciocniri nucleare" / Reacţia Londrei: "Dezinformare"

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.