Rezerva Federală ar trebui ”să ia o pauză să respire”, deoarece pare gata să împingă ratele dobânzilor chiar mai sus decât se aştepta anterior, după ce datele recente au arătat mai puţine progrese decât au sperat oficialii băncii centrale în reducerea inflaţiei, a declarat marţi un oficial al Casei Albe, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat despre comentariile preşedintelui Fed, Jerome Powell, de la începutul zilei, potrivit cărora ar fi oportun ca dobânzile să crească peste aşteptări în faţa acelor eşecuri şi, eventual, într-un ritm mai rapid, oficialul Casei Albe a spus că este important să nu se bazeze prea mult pe datele unei singure luni.

”Casa Albă nu va interfera cu conducerea Fed. Dar avem de-a face cu datele unei luni şi ei ar trebui să stea pe loc şi să respire”, a spus oficialul.

Powell, în prima dintre cele două zile de mărturii în faţa Congresului, a deplâns anterior ”inversarea parţială” a progresului pe care oficialii Fed au crezut că l-au văzut în scăderea inflaţiei, la sfârşitul anului trecut.

O serie de date care acoperă luna ianuarie, publicate în cursul lunii trecute, inclusiv rapoarte care arată mai mult de jumătate de milion de noi locuri de muncă, cheltuieli robuste ale consumatorilor şi date mai puternice decât se aşteptau ale inflaţiei, au arătat că economia ar putea să nu încetinească în măsura în care oficialii Fed cred că ar fi necesar pentru a reduce inflaţia la nivelul ţintă de 2% anual.

”Fed este independentă şi nu comentăm politica lor”, a spus secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, întrebat despre observaţiile lui Powell de marţi.

Ea a spus că preşedintele Joe Biden ”crede că este important să se acorde Fed spaţiul necesar pentru a lua decizii privind politica monetară”.

Economiştii de la Casa Albă cred că datele recente puternice despre locurile de muncă sunt ”dovada că planul economic al preşedintelui funcţionează”, a spus ea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.