"Lista de dorinţe" a Ucrainei în ceea ce priveşte armele furnizate de Occident include avioane de luptă, a declarat miercuri la CNN ministrul apărării Oleksii Reznikov, după ce SUA şi Germania au anunţat că vor trimite tancuri de luptă, răspunzând unei solicitări pe care Kievul o făcea de mult timp.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am trimis anul trecut o listă de dorinţe lui Moş Crăciun, iar avioanele de vânătoare au fost, de asemenea, incluse pe această listă de dorinţe", a declarat Oleksii Reznikov.

El a precizat însă că prima prioritate a guvernului său o reprezintă sistemele de apărare aeriană, astfel încât să poată împiedica Rusia să efectueze atacuri aeriene şi cu rachete.

"Trebuie să ne închidem cerul, să ne apărăm cerul", a spus Reznikov. "Aceasta este prioritatea numărul unu. După aceea, trebuie să obţinem mai multe vehicule înarmate, tancuri, sisteme de artilerie, UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot) etc., etc. Avem oameni, dar avem nevoie de armament", a punctat ministrul apărării din Ucraina.

Anterior, şi ministrul ucrainean de externe, a sugerat, într-o postare pe Twitter în care mulţumea Poloniei pentru tancuri, că următorul pas ar trebui să fie avioanele de luptă.

CITEȘTE ȘI Ministrul ucrainean de externe îi mulţumeşte omologului polonez pentru tancuri şi spune că "avioanele de luptă" sunt următorul obiectiv

Ucraina va face acum presiuni pentru avioane de luptă occidentale de generaţia a patra, cum ar fi F-16 din SUA, după ce şi-a asigurat aprovizionarea cu tancuri de luptă principale, a declarat miercuri şi un consilier al ministrului ucrainean al apărării, Iuri Sak, citat de Reuters.

Forţele aeriene ucrainene au o flotă de avioane de vânătoare îmbătrânite, din epoca sovietică, care au ieşit de pe linia de asamblare înainte ca Kievul să-şi declare independenţa, în urmă cu mai bine de 31 de ani. Avioanele de război sunt folosite acum pentru misiuni de interceptare şi pentru a ataca poziţiile ruseşti.

"Dacă le primim (avioanele de luptă occidentale - n.r.), avantajele pe câmpul de luptă vor fi pur şi simplu imense... Nu este vorba doar de F-16 (avioane de luptă multirol americane): avioane de a patra generaţie, asta ne dorim", a explicat Sak.

Sprijinul militar occidental a fost vital pentru Kiev şi a evoluat rapid în timpul războiului. Înainte de invazie, chiar şi ideea de a furniza ajutor letal Ucrainei era foarte controversată, dar de atunci livrările occidentale au spulberat tabu după tabu.

"Nu au vrut să ne dea artilerie grea, apoi au făcut-o. Nu au vrut să ne dea sisteme Himars, apoi au făcut-o. Nu au vrut să ne dea tancuri, acum ne dau tancuri. În afară de armele nucleare, nu a mai rămas nimic ce nu vom primi", a punctat Sak.

Moscova a reacţionat furibund miercuri după ce Germania a aprobat livrarea către Ucraina a tancurilor Leopard 2, într-o decizie care cu siguranţă va spori puterea ofensivă a Ucrainei.

CITEȘTE ȘI Moscova reacţionează cu furie la decizia Occidentului de a trimite tancuri în Ucraina. Ambasadorul rus în Germania: Duce conflictul la un nou nivel de confruntare

Justin Bronk, cercetător la think tank-ul RUSI din Londra, a declarat că forţele aeriene ucrainene ar beneficia foarte mult de pe urma avioanelor de luptă occidentale în ceea ce priveşte puterea letală aer-aer şi, potenţial, aer-sol. Dar el a declarat pe Twitter că acestea ar fi în continuare expuse unui risc ridicat din partea rachetelor sol-aer ruseşti, obligându-le să zboare foarte jos în apropierea liniei frontului, lucru care "ar reduce dramatic raza de acţiune efectivă a rachetelor şi ar limita opţiunile de atac".

În ciuda lipsei oricărei mişcări palpabile semnificative în această privinţă, forţele aeriene ucrainene au tânjit după avioane mai bune pe tot parcursul războiului. Un pilot ucrainean cu numele de cod Juice a declarat luna trecută pentru Reuters că mulţi dintre colegii săi din Forţele Aeriene iau lecţii de engleză în timpul liber în aşteptarea momentului în care Kievul va primi într-o zi avioane străine, cum ar fi avionul de vânătoare F-16.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.