Oligarhul Evgheni Prigojin, şeful grupului rus de mercenari Wagner, a publicat sâmbătă o scurtă scrisoare adresată Casei Albe în care întreabă de ce infracţiune este acuzată compania sa, după ce Washingtonul a anunţat noi sancţiuni împotriva acesteia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate naţională, John Kirby, a declarat vineri că Grupul Wagner, care sprijină forţele ruse în invazia lor din Ucraina şi care îşi revendică meritele pentru progresele de pe câmpul de luptă, va fi desemnată drept organizaţie criminală transnaţională semnificativă.

CITEȘTE ȘI UPDATE: SUA desemnează grupul paramilitar Wagner drept organizaţie internaţională criminală, anunţă Casa Albă

O scrisoare în limba engleză adresată lui Kirby şi postată pe canalul de Telegram al fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, sună astfel: "Stimate domnule Kirby, aţi putea să clarificaţi ce infracţiune a fost comisă de PMC Wagner?".

Kirby a spus că Wagner este "o organizaţie criminală care comite atrocităţi şi încălcări ale drepturilor omului pe scară largă".

Luna trecută, Casa Albă a declarat că Wagner a preluat un transport de arme din Coreea de Nord pentru a ajuta la consolidarea forţelor ruseşti din Ucraina. Ministerul de Externe al Coreei de Nord a calificat acuzaţia drept nefondată, iar Prigojin a negat la momentul respectiv că a preluat o astfel de livrare, calificând informaţiile drept "bârfe şi speculaţii".

Washingtonul a impus deja restricţii asupra comerţului cu Wagner în 2017 şi din nou în decembrie, în încercarea de a-i restricţiona accesul la armament.

Uniunea Europeană a impus propriile sancţiuni în decembrie 2021 împotriva Wagner, care a fost activă în Siria, Libia, Republica Centrafricană, Sudan, Mozambic şi Mali, precum şi în Ucraina.

Prigojin spune că Wagner este o forţă complet independentă, care are propriile avioane, tancuri, rachete şi artilerie. El este căutat de Statele Unite, fiind acuzat de ingerinţă în alegerile americane, lucru pe care a declarat în noiembrie că l-a făcut şi va continua să îl facă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.