Iranul a executat peste 500 de persoane în 2022, depăşind cu mult numărul de execuţii din 2021 şi sporind îngrijorarea cu privire la utilizarea tot mai mare a pedepsei cu moartea în Republica Islamică, a anunţat luni ONG-ul Iran Human Rights (IHR), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin 504 de persoane au fost executate în Iran de la începutul anului 2022, a anunţat IHR, care încearcă să confirme alte cazuri de condamnaţi care ar fi fost executaţi prin spânzurare.

Aceste informaţii apar pe măsură ce cresc temerile cu privire la utilizarea sporită a pedepsei capitale de către autorităţile iraniene împotriva celor implicaţi în protestele care au luat cu asalat ţara de la jumătatea lunii septembrie.

Bilanţul IHR include patru persoane despre care presa de stat a spus că au fost executate duminică, după ce au fost condamnate cu privire la ”cooperare” cu Israelul, inamicul jurat al Republicii Islamice.

Potrivit ONG-ului cu sediul în Norvegia, aceste persoane au fost executate la doar şapte luni de la arestare, ”fără un proces echitabil, cu uşile închise în faţa Tribunalului Revoluţionar”.

”Sentinţele lor nu au nicio valabilitate legală”, a declarat directorul IHR, Mahmood Amiry-Moghaddam, într-un comunicat.

”Aceste execuţii sunt menite să răspândească frica în societate şi să distragă atenţia publicului de la eşecurile serviciilor de informaţii ale Republicii Islamice”, denunţă IHR.

O altă persoană executată recent este o femeie condamnată cu privire la uciderea tatălui său vitreg, potrivit IHR.

ONG-urile şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la numărul femeilor executate în Iran, adesea condamnate pentru uciderea partenerilor sau rudelor în cadrul violenţei domestice. Numărul femeilor executate în acest an este cel mai mare din ultimii cinci ani, observă IHR.

Iranul execută în prezent mai mulţi condamnaţi decât orice altă ţară, cu excepţia Chinei, potrivit Amnesty International, care a numărat 314 execuţii în 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.