Liderul autoritarist al Republicii ruse cecene Ramzan Kadîrov anunţă miercuri că a fost promovat la gradul de general-colonel de către preşedintele rus Vladimir Putin, în timp ce forţele ruse suferă înfrângeri în Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele rus mi-a decernat gradul de general-colonel. Decretul a fost publicat (...). Vladimir Vladimirovici m-a informat personal şi m-a felicitat”, anunţă într-o postare pe telegram Ramzan Kadîrov.

Liderul cecen se declară ”imens de recunoscător” pentru ”înalta apreciere a meritelor” sale.

Gradul de general-colonel este al treilea cel mai înalt grad de comandă în ierarhia militară rusă, după cele de general de armată şi mareşal.

Ramzan Kadîrov a fost promovat de trei ori general înaintea acestei din urmă promovări - al forţelor militare de interne, al poliţiei şi al Gărzii Naţionale a Ceceniei.

El este criticat de ONG-uri internaţionale cu privire la încălcări grave ale drepturilor omului în Cecenia şi a fost foarte activ în Războiul rus în Ucraina.

Unităţi cecene, inclusiv miliţia personală a lui Kadîrov, care are o reputaţie sinistră, ”kadîrovţî”, luptă în Ucraina alături de militari ruşi.

Kadîrov a anunţat luni că intenţionează să-şi trimită cei trei fii - adolescenţi - să lupte în Ucraina şi a îndemnat la folosirea unor” arme nucleare de putere mică”, în contextul în care trupele ruse se confruntă cu dificultăţi.

El l-a criticat pe alt general-colonel rus, Aleksandr Lapin, însărcinat cu operaţiunile la Lîman, un oraş recucerit recent de către forţele ucrainene, apreciind că acesta nu a furnizat ”comunicările” şi ”muniţia necesară” militarilor angajaţi în apărarea acestui oraş.

Kremlinul a lăudat luni ”contribuţia eroică” a lui Kadîrov în ofensiva din Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.