Arnaud Lagardère, directorul general al grupului omonim francez, a fost pus sub acuzare luni, la Paris, în cadrul unor anchete privind finanţarea de către societăţile sale a stilului său de viaţă luxos şi a cheltuielilor personale, relatează BFMTV citând o sursă judiciară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După o zi de interogatoriu, directorul general al grupului Lagardère a fost inculpat pentru "difuzare de informaţii false sau înşelătoare, cumpărare de voturi, abuz de bunuri sociale şi abuz de putere, precum şi pentru nedepunerea declaraţiilor fiscale".

Omul de afaceri francez a fost plasat "sub control judiciar cu interdicţie de administrare şi cu obligaţia de a depune o garanţie de 200.000 de euro", a adăugat sursa citată.

Această punere sub acuzare intervine în contextul unei anchete judiciare deschise la 30 aprilie 2021, pe baza unei plângeri din partea fondului Amber Capital şi a două sesizări: una de la Autoritatea Pieţelor Financiare, cealaltă de la Înaltul Consiliu al Comisariatului pentru Conturi.

"Cheltuieli personale" care ridică semne de întrebare

Faptele au fost comise între aprilie 2009 şi decembrie 2022, potrivit AFP. Omul de afaceri este suspectat că şi-a "finanţat stilul de viaţă şi cheltuielile personale prin utilizarea fondurilor Lagardère SAS şi Lagardère".

Timp de mai mulţi ani, aceste societăţi "ar fi plătit cheltuieli legate de imobilele pe care le ocupă, precum şi o creanţă de moştenire şi numeroase avansuri în contul curent", a declarat o sursă judiciară pentru Agenţia France-Presse.

Arnaud Lagardère a moştenit imperiul construit de tatăl său, Jean-Luc Lagardère, la moartea acestuia, în 2003.

În deceniul care a urmat morţii lui Jean-Luc Lagardère, moştenitorul său a acumulat datorii, a vândut divizia aerospaţială EADS şi a vândut mai multe companii media. În 2021, el a renunţat la formatul de societate pe acţiuni, un statut creat de tatăl său care le-a permis celor doi, succesiv, să conducă grupul Lagardère cu mai puţin de 10% din capital, precipitând astfel dezmembrarea imperiului familiei.

În noiembrie 2023, familia Bolloré şi gigantul său media şi editorial Vivendi au preluat controlul asupra grupului Lagardère.

O altă parte a acestui dosar se referă la o adunare generală a grupului Lagardère din mai 2018, la care Qatarul, acţionarul de referinţă, s-a răzgândit în ultimul moment, schimbându-şi votul, iniţial în favoarea Amber Capital, pentru a susţine în cele din urmă guvernanţa. Acest vot a avut loc în contextul luptei de influenţă dintre Vincent Bolloré, un aliat al Amber Capital, şi Bernard Arnault, CEO al LVMH şi cel mai bogat om din Franţa, care l-a susţinut pe Arnaud Lagardère.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.