Ministrul francez de Externe Catherine Colonna a atacat dur Kremlinul marţi, într-o vizită la Kiev, în care a denunţat o retorică rusă războinică, a denunţat referendumurile ruse de anexare a patru regiuni ucrainene drept un ”simulacru”.şi a ameninţat Rusia cu sancţiiuni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Catherine Colonna a prezentat, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, nemulţumirile Parisului faţă de Moscova.

”Preşedintele rus s-a lansat într-o retorică de escladare prin declararea mobilizării parţiale a populaţiei ruse, o populaţie care evident nu-l mai susţine, şi prin anunţarea organizării unor simulacre de referendumuri în regiuni ocupate sau prin adoptarea unei retorici a escladării în problema nucleară”, a denunţat ea.

”Toate acestea nu ne vor deturna nici de la principiile şi nici de la obiectivul nostru”, a dat ea asigurări.

Ea a evocat declaraţii ale preşedintelui francez Emmanuel Macron la ONU.

”Vreau să reiterez azi (marţi), la Kiev, ceea ce am spus la New York, în marja Adunării Generale (a ONU) şi în reuniunea Consiliului de Securitate al ONU: dacă Rusia procedează la organizarea acestor referendumuri ilegale, vor urma sancţiuni ale Uniunii Europene (UE), deplin susţinute de către ţara mea”, a declarat ea.

Un purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, Peter Stanno, sublinia în paralel, la Bruxelles, că ”vor exista consecinţe pentru toate persoanele care au luat parte la organizarea acestor referendumuri ilegale şi care le-au susţinut”.

Nici Catherine Colonna şi nici Peter Stanno nu au precizat natura acestor sanţciuni.

Referendumurile de anexare la Rusia, organizate începând de vineri de către Moscova în patru regiuni ucrainene, Herson, Zaporijjea - ocupate de ruşi-, Doneţk şi Lugansk - ”republici” manronetă ale Riusie - se încheie marţi.

Ocupaţia rusă a anunţat o victorie a taberei ”da”.

Catherina Colona a fost primită de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul acestei vizite prin care exprimă susţinerea Franţei a Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.