Comisia Electorală rusă anunţă marţi că tabăra ”da” a obţinut o victorie în referendumurile de anexare organizate de Moscova în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, în est, şi în regiunile ocupate Herson şi Zaporijjea, în sud, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marţi este ultima zi în care locuitorii regiunilor Doneţk şi Lugansk, Herson şi Zaporijjea îşi pot exprima voinţa cu privire la anexarea la Rusia.

Occidentul denunţă aceste demersuri drept nişte ”simulacre”.

Reprezentanţi ai ocupaţiei din fiecare dintre cele patru regiuni ucrainene au anunţat că tabăra ”da” a obţinut 97-98% din voturile exprimate, după numărarea a 20-27% dintre voturi, potrivit agenţiilor ruse de presă RIA Novosti, Tass şi Intefax.

Sute de mii de ucraineni au fugit în Rusia din calea războiului din Ucraina, iar Comisia Electorală a deschis secţii de votare pentru această diaspora ucraineană de pe teritoriul rus.

Şeful administraţiei de ocupaţie de la Herson, Vladimir Saldo, a revendicat, în faţa presei, o victorie în acest scrutin organizat în pripă, timp de cinci zile, în pofida bombardamentelor şi în prezenţa forţelor armate ruse.

”este deja clar că majoritatea zdrobitoare a oamenilor a susţinut ieşirea din Ucraina şi unirea cu Rusia”, a declarat el despre regiunea Herson.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a respins, însă, imediat, vreo valoare a acestor voturi.

”Asta nu schimbă nimic în politica noastră, în diplomaţia noastră şi în acţiunile noastre pe teren militar”, a declarat Dmitro Kuleba într-o conferinţă de presă comună, la Kiev, cu ministrul francez de Externe Catherine Colonna.

În Peninsula ucrainrană Crimeea, anexată în 2014 de către Rusia, secţii de votare au fost deschise pentru refugiaţi de război din regiunea separatistă Doneţk (est) - aflată sub un control parţial al armatei ruse şi aliaţilor săi separatişti proruşi.

”Prin votul meu, vreau să încerc să-mi aduc contribuţia pentru ca războiul să se oprească”, a declarat AFP o femeie în vârstă de 63 de ani, Galina Korsakova.

”Îmi doresc foarte mult să mă întorc acasă”, subliniază ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.