Armamentul nuclear reprezintă o ameninţare ”reală şi actuală” după invazia Ucrainei de către Rusia, avertizează primarul din Nagasaki Tomihisa Taue marţi, la comemorarea a 77 de ani de bombardamentul nuclear american care a devastat acest oraş japonez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La 9 august 1945, Nagasaki a fost măturat de un foc infernal, care a ucis 74.000 de oameni, la trei zile după primul atac nuclear din liume, la Hiroshima.

Cele două atacuri, efectuate de către Statele Unite, au grăbit sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Japonia este singura ţară din lume lovită cu arme atomice pe timp de război.

Primarul din Nagasaki Tomihisa Taue a tras marţi un semnal de alarmă.

”În ianuarie, liderii Statelor Unite, Rusiei, Regatului Unit, Franţei şi Chinei au publicat o Declaraţie comună în care afirmau că războiul nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie niciodată purtat”, a declarat el.

”Însă, în luna imediat următoare, Rusia a invadat Ucraina. Au fost proferate ameninţări cu folosirea armelor nucleare care au făcut să tremure întreaga lume. Folosirea armelor nucleare nu este o frică fără fundament, ci o criză reală şi actuală”, a denunţat primarul oarţului Nagasaki.

El a avertizat că acest armament poate fi lansat în urma unor erori de judecată, disfuncţionalităţi sau atacuri teroriste.

Supravieţuitori de la Nagasaki, oficiali japonezi şi demnitari străini s-au rugat în tăcere, la ora locală 11.02 (5.02, ora României), momentul în care bomba atomică americană a fost lansată deasupra acestui oraş portuar jaonez.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a susţinut sâmbătă un discurs la Hiroshima, la comemorarea atacului în care au fost ucişi aproximativ 140.000 de oameni la 6 august 1945.

El a avertizat că ”umanitatea se joacă cu pistolul încărcat”, în contextul actualelor crize cu conotaţii nucleare.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproic, în ultimele zile de bombardarea Centralei Nucleare Zaporijjea, cea mai mare din Europa, situată în sudul ocupat de ruşi al Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.