Preşedintele francez Emmanuel Macron salută luni, într-o convorbire la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, reluarea transportului de cereale din portul Odesa şi anunţă că ”eforturi europene” vor continua în ajutarea Kievului să-şi exporte cerealele, anunţă Palatul Élysée, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi preşedinţi au discutat la telefon timp de o oră şi jumătate, în prima lor discuţii după ce s-au întâlnit, la 16 iunie, la Kiev, unde Emmanuel Macron a efectuat o vizită împreună cu omologul său român Klaus Iohannis şi şefii Guvernelor german Olaf Scholz şi italian Mario Draghi.

Emmanuel Macron - care se află în vacanţă la Fortul Brégançon, în Var, ”a salutat plecarea din portul Odesa a unei prime nave cu cereale ucrainene” şi ”a anunţat că eforturile europene în vederea exportării cerealelor ucrainene pe cale terestră şi fluvială continuă în cadrul unor coridoare ale solidarităţii”, anunţă Palatul Élysée.

Un vapor încărcat cu 26.000 de tone de porumb a plecat de la Odesa, pe Marea Neagră - pentru prima oară de invazia rusă a Ucrainei, în urmă cu şase luni - către portul Tripoli, în Liban, în baza unui acord internţaional vizând să atenueze o criză alimentară mondială.

Emmanuel Macron şi-a ”reafirmat” în această convorbire telefonică ”susţinerea faţă de poporul ucrainean şi de rezistenţa sa” şi şi-a exprimat ”hotărârea de a face astfel încât” ”crimele de război” care ”se multiplică” ”să nu rămână nepedepsite”, potrivit preşedinţiei franceze.

El l-a întrebat din nou pe Volodimir Zelenski ”ce nevoi are în domeniile militar, umanitar şi economic” şi i-a confirmat ”voinţa Franţei de a continua susţinerea forţelor armate ucrainene, pentru a le permite să rezste agresiunii Rusiei”, potrivit aceleiaţi surse.

El şi-a exprimat ”voinţa de a asigura o susţinere macroeconomică pe termen scurt” a Ucrainei, fără să intre în detalii.

Emmanuel Macron a revenit asupra unor declaraţii pe care le-a făcut într-un turneu recent, în Camerun, Beinin şi Guineea Bissau, în care a avertizat ţările africane cu privire la ”războiul hibrid” pe care-l poartă Moscova mai ales ”pe planul informaţilonal”.

Cei doi preşedinţi au ”convenit să-şi continue eforturile comune pentru a contracara dezinformarea rusă la scară mondială”, precizează Palatul Élysée.

Macron a acuzat Rusia, miercuri, la Cotonou, de faptul că este ”una dintre ultimele puteri imperiale coloniale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.