Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat peste 1.000 de operatori economici care vând fructe şi legume, iar 360 de tone au fost retrase temporar de la comercializare. Echipele de control au găsit mai multe nereguli, printre care produse cu mucegai şi depozitate în spaţii pline de praf, cu insecte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Reprezentanţii ANPC au anunţat, marţi, că, în prima jumătate a lunii aprilie, au desfăşurat, la nivelul întregii ţări, ample acţiuni de control care au vizat verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniu, la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în magazine alimentare, hipermarketuri şi supermarketuri, pieţe agroalimentare, depozite şi pieţe en-gros. 
 
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
Cu acest prilej, au fost controlaţi 1.010 operatori economici, la 978 dintre aceştia constatându-se nereguli.
 
Totodată, au fost verificate peste 500 tone de fructe şi legume proaspete, peste 400 tone, dintre acestea, neîncadrându-se în normele legale în vigoare.
 
”Recomandăm consumatorilor să manifeste mare atenţie atât la aspectul, cât şi la calitatea legumelor şi fructelor pe care le achiziţionează, precum şi la informaţiile aflate pe etichetele acestora” – a declarat Sebastian Hotca, preşedintele ANPC.
 
În urma controalelor, au fost găsite mai multe nereguli, printre care: comercializarea de legume şi fructe depreciate calitativ, cu modificări organoleptice, cu pete sau mucegai, cu umiditate excesivă în interiorul ambalajului, picuri de condens;  comercializarea unor legume şi fructe nesortate, astfel încât să corespundă nivelului de calitate indicat pe etichetă, fragmentate (care nu erau întregi şi sănătoase), deshidratate, cun urme de alterare;  nerespectarea condiţiilor de depozitare a legumelor şi fructelor proaspete, prin depozitarea acestora direct pe paviment, în spaţii neigienizate, pline de praf şi urme de noroi, cu insecte; nerespectarea cantităţii înscrise pe etichetă la legumele şi fructele preambalate (cantitatea rezultată prin cântărire era mai mică decât cea inscripţionată pe eticheta de produs); comercializarea unor legume şi fructe preambalate cu ambalaje deteriorate.
 
De asemenea, comisarii ANPC au mai găsit şi alte probleme, printre care: deficienţe de etichetare, lipsa informaţiilor sau marcarea incorectă şi/sau incompletă a elementelor de identificare şi caracterizare, neoferindu-se consumatorilor informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit (la 82 % din cantitatea de legume şi fructe verificate);  lipsa totală a elementelor de identificare-caracterizare lipsa înscrierii ţării de origine sau informarea eronată cu privire la aceasta, pe eticheta de produs; lipsa menţiunii privind categoria de calitate;  lipsa documentelor de provenienţă; lipsa traducerii în limba română a informaţiilor de pe etichete; comercializarea unor fructe care aveau menţionat pe ambalajul de transport că au coaja tratată cu imazalil, dar această informare lipsea de la raft.
 
Totodată, reprezentanţii ANPC au mai găsit abateri de informare privind regimul promoţiilor, nu era afişat preţul pe produs şi/sau a preţului pe unitatea de măsură pentru fructele şi legumele comercializate, nu erau afişate lizibil preţurile de vânzare ale produselor, era expirată verificarea metrologică a cântarelor folosite. 
 
ANPC a dat 848 amenzi contravenţionale în valoare de aproximativ patru milioane lei şi 418 avertismente. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare şapte tone de fructe şi legume, în valoare de circa 62.500 lei şi au fost oprite temporar de vânzare peste 360 tone de fructe şi legume în valoare de aproximativ 1,7 milioane lei, până la remedierea neconformităţilor constatate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.