Comitetul Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică s-a reunit, marţi, cu participarea delegaţiei Secretariatului OCDE aflată în ţara noastră. Astel, s-a discutat despre stadiul demersurilor României în cadrul procesului de aderare, cu accent pe elaborarea Memorandumului iniţial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Comitetul Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu OCDE s-a reunit astăzi, la Palatul Victoria, cu participarea delegaţiei Secretariatului OCDE care vizitează în aceste zile în România în cadrul unei misiuni de lansare oficială a discuţiilor de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Discuţiile au vizat stadiul actual al demersurilor României în cadrul procesului de aderare, cu accent pe elaborarea Memorandumului iniţial, susţinând o prezentare a implicaţiilor ce vor decurge din acest parcurs pentru statul român", a transmis Guvernul, marţi, printr-un comunicat de presă.
 
Reprezentanţii instituţiilor şi autorităţilor din plan naţional membre în cadrul Comitetului Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu OCDE au adresat întrebări specifice, tehnice reprezentanţilor OCDE în sesiunea deschisă de tip Q&A de la finalul evenimentului.
 
La rândul lor, membrii delegaţiei Secretariatului OCDE au încurajat reprezentanţii instituţiilor şi ai autorităţilor române cu atribuţii în negocierile de aderare să menţină permanent dialogul cu experţii Organizaţiei, pentru asigurarea detaliilor tehnice de care depinde parcurgerea etapelor prevăzute în procesul de aderare.
 
La reuniunea de la Palatul Victoria au participat reprezentanţi ai mai multor ministere şi secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice în cadrul Ministerul Afacerilor Externe, Cornel Feruţă.
 
Conform sursei citate, aderarea la OCDE reprezintă un obiectiv major al politicii externe a României, inclus şi în Programul de Guvernare. După decizia Consiliului OCDE, din luna ianuarie a.c., de a lansa negocierile de aderarea a România, un alt pas important l-a reprezentat adoptarea Foii de Parcurs pentru Aderare (Accession Roadmap), la reuniunea ministerială a Consiliului OCDE din 10 iunie a.c..
 
Procesul de aderare la OCDE reprezintă o oportunitate de implementare a celor mai bune practici şi standarde ale acestui for interguvernamental, cu toate avantajele economice şi politice care decurg din statutul membru, alături de state care deţin peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.
 
Comitetul Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu OCDE, al cărui coordonator naţional este premierul, este alcătuit din reprezentanţi ai tuturor instituţiilor care participă la activitatea structurilor OCDE sau gestionează programe de colaborare cu această organizaţie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.