Comisia Europeană (CE) lansează miercuri noi represalii împotriva Regatului Unit, după ce Londra a trecut la o revizuire unilaterală a statutului post-Brexit al Irlandei de Nord, anunţă proceduri de infringement care deschid calea unei acţiuni în justiţia Uniunii Europene (UE) şi denunţă o ”încălcare a legii internaţionale”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisarul însărcinat cu Acordul post-Brexit, Maros Sefcovic, anunţă într-o conferinţă de presă noi proceduri cu privire la nerespctarea controlului mărfurilor.

Relansarea unei a treia proceduri poate conduce la un recurs în justiţia europeană, iar astfel la impunerea unor sancţiuni sau amenzi cominatorii.

”Scopul acestor proceduri” este să oblige Londra ”să se conformeze Protocolului nord-irandez” încheiat în cadrul Tratatului Brexitului, subliniază comisarul european.

”Acţionarea în mod unilateral nu este constructivă. Încălcarea acordurilor internaţionale nu este acceptabilă”, denunţă Maros Sefcovic.

Guvernul britanic a prezentat luni, în Parlament un proiect de lege care pune în discuţie statutul post-Brexit al Irlandei de Nord, după ce a cerut timp de luni de zile o revizuire a acestuo protocol.

Europeni refuză orice revizuire a Protocolulu nord-irlandez şi acceptă doar anumite aranjamente

Protocolul nord-irlandez vizează să apere piaţa unică europeană după Brexit, fără să provoace o reintroducere a unei demarcaţii fizice a provinciei britanice Irlanda de Nord de Republica Irlanda, un stat membrtu UE, care să pună în discuţie pacea.

Guvernul lui Boris Johnson a acceptat, în vederea unei soluţionări a acestei probleme spinoase, ca Irlanda de Nord că rămână de facto în piaţa unică europeană şi instaurarea unei frontiere vamale în Marea Irlandei, care prevede controale şi birocraţie.

Această situaţie complică, însă, aprovizionările şi-i nemuţumeşte profund pe unionişti, care consideră că este ameninţat locul provinciei Irlanda de Nord în cadrul regatului Unit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.