O maşină-capcană a explodat luni la Melitopol şi a rănit două persoane, anunţă administraţia prorusă a acestui oraş situat în sudul Ucrainei, ocupat de către forţe ruse, care acuză Kievul că se află în spatele acestui ”atentat”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luni, ”către ora (locală) 9.00 (şi ora României), o maşină-capcană a explodat în centrul oraşului”, anunţă administraţia acestui oraş, situat în apropierea Mării Azov.

Două persoane, în vârstă de 25 şi 28 de ani, au fost rănite, ”voluntari care aduceau ajutoare umanitare”, potrivit aceleiaşi surse.

O anchetă a fost deschisă, anunţă administraţia prorusă.

”Acesta este un act terorist cinic al regimului de Kiev, un act menit să ne îngrozească oraşul, un act îndreptat împotriva unor civili”, acuză Galina Danilcenko - noul primar al oraşului, instalat de către forţe ruse -, citată de agenţia rusă de presă RIA Novosti.

”Este o situaţie oribilă, iar regimul de la Kiev nu poate accepta ideea că locuitorii Melitopolului nu vor să mai aibă a face cu puterea de la Kiev. Vrem să trăim o viaţă nouă, altă viaţă, o viaţă paşnică”, a subliniat ea.

Melitopolul a fost cucerit de către forţe ruse în primele zile ale invaziei Ucranei de către Rusia, la 24 februarie.

La 11 martie, primarul oraşului, Ivan Fedorov, a fost răpit de către ruşi, după care a fost eliberat câteva zile mai târziu.

O administraţie prorusă a fost instalată după aceea în oraş.

La 23 mai, Andrei Şevcik, primarul isnstalat de către Moscova la Energodar, alt oraş din sudul Ucrainei, în care se află cea mai mare Centrala Nucleară Zaporijjea, cea mai mare din Europa, a fost rănit într-o explozie, împreună cu două gărzi de corp.

Potrivit Comitetului rus de anchetă, o ”bombă artizanală” a fost plasată într-un panou electric, la intrarea într-un omobil rezidenţial.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a denunţat atunci un ”atentat” comis de către ”naţionalişti” ucraineni.

Oraşele Melitopol şi Energodar se află în regiunea ucraineană Zaporojjea, ocupată în mare parte de către Rusia.

Această regiune se învecinează cu regiunea Herson - care se află în întregime sub controlul Moscovei şi a cărei anexare de către Rusia pare să se contureze.

Un control al Rusiei al litoralului ucrainean la Marea Azov - la Herson, Zaporijjea, Doneţk şi în portul Mariupol - permite stabilirea unui pod terestru care să asigure o legătură între teritoriul rus şi Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de către ruşi în 2014.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.