Biroul procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI) urmează să participe la o anchetă europeană cu privire la principalele presupuse crime comise în Ucraina - o premieră - anunţă luni agenţia de cooperare judiciată Eurojust, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O Echipă Comună de Anchetă (JIT), înfiinţată în martie de către Lituania, Polonia şi Ucraina, cu susţinerea Eurojust, vizează să faciliteze anchetele şi urmăririle în state vizate, dar şi pe cele care ar putea să aibă loc la CPI, precizează într-un comunicat agenţia 

Guvernul ucrainean şi statele membre ale Uniunii Europene (UE) acuză forţe ruse de faptul că au comis crime de război, acuzaţii pe care Moscova le dezminte .

”Procurorul CPI Karim Khan şi procurorii generali au celor trei state respective au semnat azi un acord privind o primă participare a Biroului procurorului (CPI) la o JIT”, anunţă Eurojust.

Acest acord urmează ”să permită o coordonare şi o cooperare rapide, în timp real, cu ţările partenere (din Echipa Comună de Anchetă), în cadrul unor anchete ale Biroului procurorului (CPI) şi autorităţilor naţionale competente”, precizează agenţia.

Ucraina este dn 2018 unul dintre cele zece state nemembre UE care dispune de un procuror de legătură la Eurojust.

Procurorul CPI Karim Khan a deschis, la 3 martie, o anchetă cu privire la situaţia în Ucraina, după ce a primit o undă verde din partea a aproape 40 de state parte la CPI.

Britanicul a efectuat luna aceasta o vizită la Bucea, în apropiere de Kiev, unde sute de civili, acuză autorităţile ucrainene, au fost găsiţi morţi după o ocupaţie rusă.

El a denunţat, în cursul acestei vizite că Ucraina este ”o scenă a crimei”.

Comisia Europeană (CE) a propus luni o consolidare a mandatului agenţiei de cooperare judiciară Eurojust care să-i permită să păstreze probe ale unor crime de război din Ucraina şi să le împărtăşească CPI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.